Mätäjoki / Kannelmäki

Mätäjoki on pätkä Mätäojaa, joka on kaivettu vähän syvemmäksi ja leveämmäksi. Mätäjoki sijoittuu Helsingissä Kannelmäen ja Malminkartanon sekä Vihdintien ja Hämeenlinnantien väliin. M-juna ylittää Mätäjoen Kannelmäen asemalta lähtiessään.

Kalastus.comin keskustelussa esiintyneen threadin perusteella päätin käydä ottamassa selvää Mätäjoen potentiaalista, etenkin kun vaimoni erään iltakävelynsä päätteeksi vahvisti, että “siellähän on kulta vettä”.

 

Projekti aktualisoitui eräänä maanantai-iltana haettuani Stockalta purkillisen matoja. Eikun onkivapa ja UL-kamat kainaloon ja menoksi.

 

Valitsimme suvannon pohjoisrannalta voimalinjaa väistellen sopivan näköisen kohdan pienen keinotekoisen saaren kärjestä. Totuuden nimissä sanottakoon, että jos onkivavassani on hiilikuitua tai jotain muuta sähköä johtavaa materiaalia, sen on varmaankin valmistusvirhe.

 

Eikun mato koukuun ja koho veteen. Koska mitään ei tapahtunut heti, annoin vavan Ewalle pidettäväksi siksi aikaa, kun viritin UL-kamojani kuntoon. Minuutin päästä koho kävi reilusti pinnan alla, mutta vapaa nostettaessa kukaan ei enää ollut siellä… Heittelin tässä vaiheessa särjenväristä Rapalan pikku-jointedia suvannosta vähän alavirtaan päin, kun yhtäkkiä suureksi hämmästyksekseni siima lähti menemään sivullepäin. Jatkaessani kelausta kävi selväksi, että jos siellä ei ole töröä, niin rekordia ei ole odotettavissa. Ja ahvenhan siellä, väritykseltään melko vaalea.

 

Ilta alkoi pikkuhiljaa tummumaan, ja päätimme vielä kokeilla suvannon toista laitaa. Suvannon ylävirran puoleiselta sillalta tuli mato-ongella toinen normaalimman värinen abu, joka sekin jatkaa kasvamistaan Mätäjoen tummassa vedessä.

 

Mätäjoessa on varmasti potentiaalia etenkin lämpimien kesäiltojen viettoon ja kalastamiseen kalastamisen ilosta. Lätäkköön unohtuneen istari-kirren mahdollisuus pitää pienen jännityksen päällä, ja jos jännitys alkaa käymään sietämättömäksi, voi oloaan helpottaa vaikka yhdellä keskiketterällä.

 

Mätäjoki virtaa (?) Laajalahteen asti, mutta koska matkalla on veden pinnan ylläpitämiseen tarkoitettuja pikku patoja, ei kala pääse mereltä asti leviämään ylöspäin, mikä on sääli. Koiranulkoiluttajien mukaan myös padon alapuolella on ainakin jonkinsortin särkikalaa, joten jos innostusta riittää, niin sinne vain kokeilemaan!