Hilihaukivuoka

Resepti on tiukempipotkuinen muunnelma Suomen Haukiseuran sivuilta löydetystä reseptistä. On muuten parasta haukiruokaa ever! Tällä ohjeella lähtee nälkä neljältä, jopa kuudelta jannulta riippuen lisukkeiden määrästä.

Ainekset
1 – 1,5 kg haukifilettä
2 isoa sipulia
3 isoa valkosipulin kynttä
1 paketti pekonia
1 purkki tavallista tomaattimurskaa
1 purkki tomaattimurskaa chilikastikkeessa
1 purkki tomaattipyrettä
2 dl kermaa
2 tomaattia
Valkopippuria + mustapippuria
Suolaa
Tilliä
3 kukkuraista teelusikallista Rajah-chilitahnaa (tai vastaavaa)
Pussillinen juustoraastetta
Paistamiseen voita
Valmistus
Puhdas, kuiva file leikataan poikkisuuntaan noin sentin paksuisiksi siivuiksi, jolloin y-ruodot leikkaantuvat poikki. Otetaan hörppy oluesta.
Syntyneet haukisuikaleet maustetaan pippurilla, tillillä ja suolalla. Otetaan toinen hörppy oluesta.
Pekoni, sipuli ja valkosipuli silputaan ja paistetaan. Sen jälkeen ne kaadetaan uunivuoan pohjalle. Haukisuikaleet paistetaan rapeiksi ja ne ladotaan sipuli-pekonipedille. Näiden päälle siivutetaan tomaatit.Otetaan hörppyä samalla ja avataan toinen pullo olutta.
Seuraavaksi sekoitetaan tomaattimurska, pyre ja kerma paistinpannulla ja joukkoon sekoitetaan ripaus suolaa ja chilitahna sekä ripaus mustapippuria. Kiehautettu kastike kaadetaan vuokaan muiden ainesten päälle. Kiehauttamisen aikana otetaan hörppyä.
Vuoka laitetaan n. 200 asteiseen uuniin. Mennään saunaan ja nautitaan olutta lisää.
Aikaisintaan 45 minuutin kuluttua ripotellaan päälle juustoraastetta ja ruoan annetaan olla uunissa vielä niin kauan, että juusto on ruskistunut. Ruokaa voi pitää myös kauemmin uunissa, näin ruodonpätkät pehmenevät huomaamattomiksi. Eli sitten otetaan vaan enemmän olutta ajan kulumiseksi.
Vuoka tarjoillaan pastan kanssa. Ruokajuomaksi käy voimakkaan makuinen punkku tai sama olut, jota on maisteltu muutenkin…