Luukinjärvi / Espoo

Espoossa Luukkaan ulkoilualueella sijaitseva Luukinjärvi on rehevä ja melko voimakkaasti humuksen värinen pieni järvi, jossa silti on melko vahva kalakanta. Haukea ainakin tulee mukavasti, ahvenia silloin tällöin, joskaan niiden jahtaamiseen ei olla koskaan keskitytty.

Haukien keskikoko on siinä puolen kilon-kilon kieppeillä, suurin saamani hauki painoi 1,825 kg. Huhut kertovat ainakin parista seiskakiloisesta syksyllä ja jopa kympistä, joka oltaisiin saatu verkoilla jo vuosia sitten. Uskoo ken haluaa. Pari-kolmekiloisia kaloja pitäisi vedessä uiskennella suurella todennäköisyydellä, sillä erään rantamökin seinän vierustalla on rivi hauenpäitä, joista voisi päätellä niiden kuuluneen ainakin kolmikiloisille ellei isommillekin limatuubeille. Tiedä sitten, milloin kyseiset kalat on pyydetty.

 

Ensimmäisen kerran vierailin Luukissa kalassa syksyllä 1992 Tapen kanssa, jolloin leirintäalueella oli polkuvene, jota sai vuokrata. Polkuveneellä käytiin testaamassa kalojen ottia useina viikonloppuina ja aina oli kotiintuomisina hauki tai pari. Tuolloin kalat oli lähestulkoon aina yli kiloisia. Seuraavana keväänä ja kesällä käytiin polkemassa venettä muutamia kertoja ja paras saalis taisi olla keväällä porukassa saamamme vajaa kymmenen haukea. Kalastus Luukissa keskeytyi sitten moneksi vuodeksi kevään -93 jälkeen, kun jotkut älypäät olivat panneet veneen totaalisen romuksi. Luukissa kun ei kannata kalastaa juurikaan ilman venettä tms. kelluvaa vehjettä, sillä ottipaikat ovat joko järven toisella puolella tai keskellä. Silti silloin tällöin tuli Luukissa käytyä rannoilta heitellen ja usein saaliina oli muutama hauentumppi.

 

Luukki heräsi uudestaan eloon osaltani vuonna 2000, kun sain käyttööni pienen 2,5 metrisen kumiveneen, jolla pikkujärvellä pystyi hyvin soutelemaan. Ensimmäisen reissuni botskilla tein keväällä ja heti rannasta lähdettyäni ahvenen väristä vaappua puri puolitoistakiloinen hauki. Tein tuona vuonna kymmenkunta reissua Luukkiin eikä tainnut tulla kuin yksi nollareissu ja sekin odotetusti (marraskuun puoliväli). Joka reissulla tuli vähintään kaksi haukea. Seuraavina vuosina kävin Luukissa hieman vähemmän, kuitenkin useita kertoja kaudessa ja saaliit pysyi kohtuullisina. Tuntuma oli, että pientä haukea ainakin oli melkoisesti. Tänä vuonna olen vasta kerran käynyt testaamassa haukien ottia ja silloin tuli muutama puolenkilon paikkeilla oleva putkilo. Jatkoa varmasti seuraa…

Vinkkejä:

  • Ahvenen väriset ja sinihopeiset vaaput koossa 7-12cm ovat toimineet yleisesti ottaen parhaiten.
  • Ärsyväreinä parhaina ovat toimineet puna-keltaiset ja oranssit vaaput.
  • UL-vehkeet on must, isommille vermeillä ei ole toistaiseksi ollut käyttöä.
  • Rannoilta tulee yleensä pientä tumppia, vaikkakin joskus saattaa yllätys nasahtaa, jos hauki on ajolla.
  • Isompaa haettaessa kannattaa uistella järven keskivaiheilla ja itärannan tuntumassa.
  • Leirintäalueen kupeessa oleva rehevä lahti kannattaa yleensä jättää väliin ellei halua salaattia ruokapöydälle.