Wapun metrihaukea hakemassa 1.5.2017

Reissufaktat

Ajankohta1.5.2017
MukanaTape, Kentsu, Aksu ja Konsta
MissäEast is east
Kalantulo12kpl, yksi fintsa
OttipelitKumit ja jerkit
Bullet TimeAlkuiltapäivästä
KelitAurinko lämmitti välillä, toisinaan pilvistä
Yleisarvostelu8

 

 

 

 

 

 

 

Hyytävän takatalven iskiessä otteensa peräpohjolaamme antoi maikkarin säätieteilijä pienen toivonkipinän lämpenevästä säästä. Vihdoinko? Tuleeko jo todellakin kevät ja sen mukana metrin haukimammat? Niin uskottelivat itselleen entiset Kaivokselan kalamiehet, eli Tape, Roni ja Aksu. Oli vihdoin aika päästä yhdessä kalaan, mutta milloin? Aikataulujen yhteensovittaminen voi perheellisillä miehillä olla enemmän kuin vaikeaa.

Kevään 2017 ensimmäiseksi yhteiseksi reissuksi valikoitui vappua edeltävä lauantai. Sääjumalat kuitenkin olivat toista mieltä ja Suomen kevät yllätti jälleen.

Kauniin lumivaipan verhotessa routaista maata, päätimme vielä kerran siirtää reissua tulevalle maanantaille. Ronille tosin oli jo sovittu muuta menoa tuona päivänä, joten hänen paikkansa Tapen upeassa veneessä otti aina valmis Kentsu. Hienoa! Kalapäivä vihdoin sovittu ja vene täynnä, sillä mukaan vänkäsi väkisin myös Aksun kahdeksanvuotias “metsämies” Konsta.

 

 

 

 

 

 

 

Tape ja Ketsu olivat saaneet päivän kalaveneemme jo hienosti laituriin, kun Kymenlaakson erakot Aksu ja Konsta kurvasivat  rantaan. Nopeat virtsarakkojen tyhjennykset, varusteiden siirrot, moikat, halit ja ei ku köydet irti! Kentsun profeettamaiset opastukset veivät venekuntamme koluamaan tuttuja kutulahtia. Ensimmäinen niin sanottu varma paikka antoi puhtaat nollat. Just. Ei kai taas?

Päivän edetessä matkamme jatkui Kentsun tähtitieteellisen tarkkojen faktojen varjossa kohti muita tuttuja ottipaikkoja. Yksi alueen parhaimmista paikoista antoikin reissun kaikki suurimmat kalat. Näimme kohtalaisen paljon yli viiden kilon kaloja, joista yksi nousikin veneeseen.

Kohtalaista kalantuloa täydensi puolipilvinen sää plusasteineen (joka ei ilmeisesti ole tae Suomen keväässä?).

 

Päivän lähestyttyä loppuaan siirryimme vielä pariin paikkaan, josta saaliiksi tuli joitakin peruskaloja. Reissun suurin tavoite, eli Konstan enkat oli kuitenkin vielä kokematta. Nyt jo kolmantena merireissukeväänä oletimme, että näin todella tapahtuisi ja pienen mettäkalamiehen viisivuotiaana saama 5,2 kilon järvihauki olisi paperia metrimammojen seassa. Eipä näyttänyt tulevan vieläkään sitä kauan haettua metriä, tai mitään muutakaan kalaa, sillä ainoa Konstan saama saalis oli Kentsun musta pipo. Tosin ihan hieno sekin!

Ennen veneen ylös nostoa koko päivän loistavana kipparina toiminut Tape suuntasi osastomme vielä kerran yhteen suosikkipaikoistamme, joka ei ollut aamulla antanut mitään. Joko nyt Konsta? No ei! Mikä? Ei se vaan millään suostu tulemaan. Onneksi pienin kalastaja sai sentään nollat rikki päivän viimeisellä noin 2,5 kilon kalalla.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tämän kalan jälkeen vuorossa oli Tapen Lexuksen vetotesti rampilla. Tästä koitoksesta auto suoriutui loistavin arvosanoin, joten Tapen “huolet” osoittautuivat turhiksi!

Vaikka isot kalat jäivätkin vielä haaveeksi, oli päivä kuitenkin plussan puolella. Hauskoja tapahtumia riitti tasaisesti pitkin päivää, joista yksi esimerkki oli Kentsun virvelin huuhtelu keväisessä merivedessä. Setissä oli ilmeisesti vielä talvirasvat sisällä, joten pestävähän ne oli.

Päivän kokonaissaldo oli 12 kalaa, joista yksi fintsa. Metriä haettiin, mutta ei tullu. Ensi kerralla sitten…

Teksti: Aksu

Kuvat: FTK