Virvoitusjuomien määrän arviointi reissulle

Kalaan lähteminen ilman karttoja on vakava virhe, kuten on myös oluen määrän arvioiminen alakanttiin. Kalastus, kuten mikä tahansa muukin fyysinen urheilu, vaatii suorittajaltaan hyvän henkisen ja fyysisen kunnon, ja koska olut auttaa ylläpitämään sekä fyysistä nestetasapainoa että henkistä tasapainoa, tulee kalastuksen lomassa aina nauttia hieman olutta.


Koska kalareissut saattavat kuitenkin kestää useita päiviä, tulee olutta varata tarpeeksi mukaan jo lähtiessä, huomioiden mahdollinen täydennysmahdollisuus. Koska täydennysmahdollisuus saattaa olla esimerkiksi lauttamatkan takana, ja vaatii todennäköisesti myös kuljettajan, on kuitenkin viisaampaa ennakoida oluen tarve jo lähtiessä. Koska käytössä olevat kuljetusvälineet kuitenkin harvoin vetävät koko seurueen koko reissun ajalle tarvitsemia oluita, tulee täydennysmatkan tekoon kuitenkin varautua ja henkisesti valmistautua.

Mikä sitten on sopiva määrä olutta? Tämä on tietysti hyvin subjektiivinen määre, mutta FTK ja sen jäsenet ovat lukuisissa kenttäkokeissa vaivojaan säästämättä testanneet eri määriä olutta, ja päätyneet seuraavanlaiseen ehdotukseen:

  • 10 pulloa olutta per mies per kalastuspäivä (veneessä vietetty aika).

Määrä saattaa kuulostaa kalastuksesta vähemmän tietävän henkilön, kuten joskus kenen tahansa naisen, korvaan aluksi suurelta, mutta ei sitä itse asiassa ole, kuten seuraavassa perustelemme:

Oletetaan, että päivässä on efektiivistä valoisaa kalastusaikaa 10 tuntia. Tästä ajasta kolme tuntia käytetään lounaaseen maissa. Eli veneessä ollaan 7 tuntia kahdessa eri erässä. Koska heti aamusta ei kukaan kalastaja (kaikki kalastajat ovat poikkeuksetta herrasmiehiä) ala ryyppäämään, juodaan ennen lounasta vain 3 pullollista olutta.

Lounaalle saavuttaessa ja lounaan yhteydessä juodaan 2 pullollista olutta, ja sitten otetaan lyhyet päiväunet, eli päikkärit. Päikkäreitä on tietyissä yhteksissä käytetty myös kuvaamaan päiväkännejä, joita yleensä seuraavat päiväunet.

Päikkäreiden, kumman vaan, loputtua, ja vesille palatessa on jäljellä 5 pulloa olutta mieheen. Täyteen vatsaan on turvallista nauttia kepardia, joten lounaan jälkeen menee parisen pulloa melko kivuttomasti. Tämän jälkeen loppujen kolmen pullon nauttimiseen onkin koko iltapäivä ja ilta aikaa, vuodenajasta riippuen 3-5 tuntia.

Näin olemme siis todistaneet, että 10 pulloa olutta ei siis käytännössä ole juuri mitään. Seuraavassa tarkastelemme oluen kokonaismäärää reissun pituus ja osallistujien määrä huomioiden.
Oluen kokonaismäärän laskeminen

Edellä todistettiin oluen kalastusaikakohtaiseksi kulutukseksi 10 pulloa ohrapirtelöä mieheen. Venekunnalle tämä tekee yhteensä 20 pulloa per päivä. Koska päivän päätteeksi kuitenkin saunotaan, ja saunominen ilman olutta on aika hanurista, niin venekunnalle voidaan hyvillä mielin laskea korillinen eli 24 pulloa kolmosketterää päivän kulutukseksi.

FTK:n tapauksessa venekuntia on kaksi, eli tiimin päivän kulutus on kaksi koria herkkuhyytelöä. Kolmen kalastuspäivän reissulle tarvitaan siis kuusi korillista olsaa. Mikäli viimeinen päivä on puolikas, eli lounaan päälle siivotaan mökki ja lähdetään ajelemaan kohti tylsää ja sivistynyttä maailmaa, vähennetään olutannostusta kuskin osalta siten, että kuski on ajokunnossa lounaan jälkeen, ja muiden osalta siten, että kuski sietää muita. Tämä tarkoittaa käytännössä puolta korillista koko porukalle, eli keskiarvoisesti 3 pulloa per naamari viimeisen päivän aamuun, joka on herrasmiehelle täysin hyväksyttävä määrä.

Reissulle tarvittavan oluen määrä voidaan siis laskea seuraavalla kaavalla:

  • Kalastuspäivien ja tarvittavan olutkorimäärän suhde per kahden hengen venekunta on aina 1:2, paitsi viimeisenä päivänä, jolloin suhde on 1:1.