Vesa Lepola

Kalastukseen asiaankuuluvalla hartaudella suhtautuva savolaisen miehen prototyyppi, joka paneutuu karttojen avulla jokaisen paikan ja turpean pöheikönkin erityispiirteisiin. Ei voi sietää veneessä säätämistä.

Motto: No viddu! Nopeasti ja rumaa!

Ennätyskala: Hauki 11,2 kg Suvasvedeltä 16.06.1996.


Vesan suosikkivieheet:

  • Räsäsen seiska 20g Sininen, toimii kuin junan vessa.
  • Papukaija Nilsu 12 cm, tätä on purrut hauki jos toinen! Ihme, että tämä on vielä pakissa. Kuvalla on nimitttäin työstetty about 10 vuotta haukea ylös hyvällä menestyksellä.
  • Iso Mies–> Iso Kuva –> Iso Kala –> Nilsu 26 cm ruskea- keltainen väritys. Enkka tuli kyseisellä uistimella, helppo valinta!

Vesan Gear

Pakki on Planon 8606 vastaava kuin Villellä. Keskimääräinen kuvan koko ehkä hieman karkeampi.

Työkalut 1: heittokalastus:

Ykköstykki, josta on haaveiltu niin kauan kuin “kalamiehen Raamattua” eli Abun Nyt Nappaa- opuksia osattu sujuvasti tavata. Olin luvannut itselleni hankkia döörin ekasta “oikeasta duunista” saamastani palkasta ja se toteutui kesällä 2001. “Kannattaa tehdä duunia niin voi ostaa lisää geareja”- FTK:n fisuismi

Punainen Dööri 5500 CS ProRocket + Shakespearen ysijalkainen Ambidex Titanium 15- 40 g.

Voiko olla parempaa? Erän testeissäkin mainetta niittäneillä vempuleilla kalastus sujuu kuin valssi suviyössä. On tuntoa, herkkyyttä ja jämäkkyyttä sopivassa suhteessa. Äänetön ja pehmeätoiminen, eikä rasita turhalla painolla. Kuitusiimalla (0,23 Fire) vesipetojen liikkeet välittyvät kalastajalle todella tarkasti ja nautinto on täydellinen. Toistaiseksi suurimmat yhdistelmällä saaadut fisut olivat neljän kilon pintaan olleet luupäät, mutta jokohan Parasilla päästään tosi toimiin?

Entinen ykkönen, Abu Cardinal 6DM + Ab Admiral 500 kasijalkainen keskitoiminen kepukka.

Tällä yhdistelmällä on kalastustunteja ja saalista saatu 80- luvun lopusta saakka siis reilu kymmenen vuotta. Todistaa sen, että Svenssonit ovat oivaltaneet kuinka hyviä kalavehkeitä tehdään. Kelassa rupeaa olemaan oireita kulumisesta, mutta pienellä tohtoroinnilla siitäkin vielä hyvä tulee. Kapasitteettiä riittää uisteluun ja vavalla voi heitellä karkeammakin kokoisia kuvia. Nyt kun on tottunut Pro- peleihin niin yhdistelmä tuntuu raskaalta ja kömpelöltä, mutta tämä ei petä, ei jätä, eikä käy vieraissa!

“Pikku lemmikkini” jiggailuun ja kevyeen kalastukseen. Vapa Silstarin Power Tip 170 cm 2- 10 lb? + Shakespeare Alpha 2625 ALX kela.

Todella hyvä setti! Vapa on melko jäykkä, eikä sovellu aivan mikrovieheille, mutta normaaliin jiggailuun aivan ässä. 0,12 tai 0,15 Firellä tai Power Prolla lentää kuin Arianne- kantoraketti. Isokaan kala ei taatusti jää lätäkköön.
Loistava esimerkki siitä, että hyviä kalastusvälineitä voi saada edullisesti, kun sattuu oikeaan paikkaan oikeaan aikaan. Vavasta maksoin huimat 80 mk, kyljessä komeilee vieläkin hintalappu 399mk! Huippulöytö muutama vuosi sitten Kuopiosta, jonkun urheiluliikkeen loppuunmyynnistä. Kela maksoi 100mk Tyrskytaimenen löytökorista keskellä talvea kolme vuotta sitten. Olenkin siitä asti tehnyt aina “löytöretkiä” talvisin kalastusvälinekioskeihin, suosittelen myös muille kalamiehille.

Työkalut 2: uistelu:

Varsinkin jämäkämmän kokoinen hauki on ollut Uistelussa pääkohteenani viime vuodet, joten välineetkin ovat sen mukaan.

Daiwa Marinlift ML275-21 210cm 50- 150 g + Daiwa Sealine SL175H.

Bubkan Sergei on kysellyt pariin otteeseen vavan perään, sillä jäykkyys riitäisi myös seivähyppyyn. Kelassa riittää siimakapasiteettia pitemmänkin jugurttipurkkipuhelimen rakennustarpeiksi ja räikkä huutaa kuin hinaaja kun se ISO on kiinni.Setti onkin elementissään, kun hinataan ISOA Nilsua (tai vastaavaa) se ISON kiilto silmissä.
Uisteluun hommaisin myös toisenkin Daiwan setin käytettynä kaveriltani Heikiltä. Vapa on samaa Daiwan Marinlift sarjaa kuin edellinenkin, mutta hieman maltillisempi ja toimii myös perusheittelyssä. Kela on joku Daiwan aavistuksen jämäkämmän kokoinen haspeli. Pakettia säilytettään yleensä mökillä, jossa se toimii myös varavirvelinä tarvitseville.

Työkalut 3: muu sälä:

Kaikuluotain Lowrange X-25. Hankittu käytettynä muutama vuosi sitten. Nykyään on harvassa ne reissut jolloin ei kiekukaikua veneen perään puristimella pultattaisi. Helpottaa kummasti vedenalaisen maailman tarkastelua ja lisää turvallisuutta oudoilla vesillä.