Velskolan Pitkäjärvi

Espoon perukoilla Velskolassa lilluvassa Pitkäjärvessä olen käynyt kahdesti kalassa. Järvi on nimensä mukaisesti pitkä kuin nälkävuosi, mutta ottipaikat sijoittuvat melko pienelle alueelle.

Kuulopuheiden ja kokemuksien mukaan parhaat ottipaikat ovat järven kapeimmassa kohdassa pystysuorien kallioiden edustalla ja vastarannan kaislikoiden edustoilla. Vesi on täälläkin humuksen värjäämää ja hieman ruosteenväristä, mutta silti melko kirkasta. Kalasto koostuu kaikista peruskaloista ahvenesta ja hauesta eri särkikaloihin.

Kaveri kertoi käyneensä Pitkäjärvellä takavuosina monta kertaa kaudessa ja kuulemma aina tuli haukia. Olivat lainanneet jotain vanhaa soutuvenettä rannasta ja uistelleet lähinnä juuri tuolla em. kapealla kohdalla. Mitään isoja haukia ei ollut koskaan tullut, kolmekiloiset olivat suurimpia. Ja ainoa uittamisen arvoinen uistin oli Rapalan “pullukka” värissä ahven. Yritin kovasti tiedustella, mistä vaapusta oli oikein kyse, mutta kaveri ei muka millään muistanut sen nimeä. Sanoi sen valmistuksen kuitenkin loppuneen joitain vuosia sitten. Tästä päättelin, että kyseessä olisi Rapalan Shallow Fat Rap ja näytinkin kuvaa Fätistä, mutta se ei ollut kaverin mielestä legendaarinen ottiuistin. Ei Rapalalla muitakaan pullukkavaappuja ole ollut…

Itse kävin järvellä juuri kaverin kehuista innostuneena ensimmäisen kerran joitain vuosia sitten. Könysin metsätietä pitkin rantaan ja oikeastaan heittelin jonkun kesämökin rannalla. Heittopaikat olivat todella kortilla, ainakin parhaan ottipaikan tienoilla. Melkoisessa sateessa jaksoin puolisen tuntia viskellä, kunnes luovutin ja päätin, että ensi kerralla pitää olla vene alla.

Toinen vierailukerta tapahtui vuoden päästä ensimmäisestä, kesäkuun alussa. Tällä kertaa mukana oli pieni kumivene, jolla lähdin veemäisessä vastatuulessa soutamaan venerannasta ottipaikoille. Olin kalassa parisen tuntia ja saaliina oli yksi vajaa kiloinen hauki ahvenvärisellä vaapulla korkeiden kallioiden vastarannalta ja yksi tärppi kallioiden juurelta. Mesta näytti kyllä oikein potentiaaliselta ja vannoin palaavani paikoille myöhemmin, syksyn alussa. Aikeiksi vain jäi. Ajan antaessa myöten Pitkiksellä olisi kiva käydä uudestaan. Ehkä sitten tänä vuonna.