Veitsen teroitus

Oletko koskaan fileoinut haukea tylsällä veitsellä? Entäs pätkinyt mystisestä syystä potkuriin joutunutta ankkuriköyttä jo parhaat päivänsä nähneellä puukolla? Onko kukaan savolaissyntyinen mieshenkilö koskaan kommentoinut puukon terävyyden ja miehisyyden yhteyttä?

Puukon teroittaminen on loppujen lopuksi helppo homma, kunhan vähän tietää mitä tekee ja millä vehkeillä. Käsittelemme tässä artikkelissa filetin teroittamista, mutta sama pätee soveltaen kaikkiin veitsiin ja vastaaviin.
Teroittaminen voidaan jakaa kahteen osaan:
1. Terävyyden luominen
2. Terävyyden ylläpitäminen
Terävyyden luominen on ylläpitämistä luonnollisesti suuritöisempi ja vaikeampi urakka. Ja luonnollisesti säännöllinen perusteroitus säästää isomman remontin tarvetta, koska tilanne ei koskaan pääse ihan surkeaksi.
Tarvitset seuraavaa:
– Hiomakivi/timanttiteroitin
– Teroituspuikko
Seuraava esimerkki koskee totaalisen tylsän veitsen teroitusta:
1. Aseta veitsen terä viisteen kulmaan kevyesti hiomakiveä/timanttipintaa vasten, ja aloita hiominen varovaisella pyörivällä liikkeellä. ÄLÄ PAINA LIIKAA!
2. Vaihda välillä puolta, tarkkaile koko ajan lopputulosta.
3. Kun terä on saatu jonkunlaiseen kuntoon, vaihda hienompaan pintaan, ja jatka hiomista pyörivällä liikkeellä.
4. Viimeistele veistelemällä pitkin teroituspuikkoa, jolla myös ylläpidät terän kunnon. Älä paina liikaa edelleenkään, ja ole tarkka kulmasta.
5. Pidä teroituspuikko mukana reissussa filetin kanssa, ja huolla veistäsi.
Muista: Terävä veitsi on turvallisempi, kuin tylsä, koska saat saman lopputuloksen vähemmällä voimalla.