The Complete Fisherman -kirja

Silloin kun kalamies ei kalasta, hän suunnittelee kalastusta. Ja kunnon kalamiehellähän on kunnon kirjasto kala-aiheisia julkaisuja, joita selailemalla voi pitää fiilistä yllä.

Ollessani työmatkalla USA:ssa, satuin vahingossa löytämään itseni paikallisen ostarin kirjakaupasta, ja sieltä Outdoor-osastolta. Tarjonta oli muuten aikalailla Bass-painotteista, mutta Helsingin seudun puhelinluettelon oloinen kirja kiinnitti huomioni. Yleiskalastukseen keskittyvä Field & Stream-lehden toimittajien kokoama teos vaikutti kaikin puolin hyvältä, myös hintansa puolesta, joka oli huimaavat $7,99 + verot, eli kahdeksan ja risat taalaa.

Sisällys koostuu kuudesta melko itsenäisestä kappaleesta, jotka käsittelevät vapakalastuksen kaikki ulottuvuudet poislukien syvänmerenkalastuksen.

Kirjan alussa keskitytään kalojen olinpaikkojen etsimiseen ja tunnistamiseen, ja ainakin itse sain muutaman ihan hyvän ahaa-elämyksen. Etenkin asioiden syy-seuraus suhteiden selvittäminen tapahtuu perusteellisesti, ilman että se kuitenkaan alkoi ärsyttämään.

Kirjan arvokkain anti lienee soluja käsittelevä luku, sillä erilaiset perussolmut on esitetty todella selkeästi, joskus jopa muutaman variaation kanssa. Nämä osaamalla pärjää taatusti joka paikassa kaikilla mahdollisilla siimoilla ja siimakombinaatioilla.

Myös luku, jossa erilaisia syöttejä ja syötitysmenetelmiä käsitellään, on vapakalastajalle arvokas, maailmankolkasta riippumatta. Kotimaista kirjallisuutta runsaammin käsitellään syöttikalojen palasten käyttöä, meillähän kala käytetään syöttinä kokonaan (vrt. iskukoukku), ja muun muassa fileiden käyttäminen on jäänyt paljon vähemmälle.

Koska kyseessä on jenkkikirja, on bassin kalastuskin toki käsitelty yhdessä kappaleessa, jossa ei montaa kuvaa ole. Ihan ok tekstiä, mutta kun ei oikein tiedä, voiko siinä esitettyä soveltaa Suomen oloihin. Mutta jos vaikka joskus joutuu uudelle työmatkalle, kenties viikonlopun yli…

Perhokalastusta käsittelevä luku vaikutti ihan pätevältä, jopa minä saattaisin oppia tuon mystisen lajin perusteet tämän perusteella. Etenkin perhoja ja niiden valintaa käsitellään mielestäni hyvin.

Viimeinen luku käsittelee vieheiden ja välineiden huoltoa. Valokuvat ovat muuten ok, mutta kuvissa esiintyvä kalusto on niin vanhaa (=kuvat ovat vanhoja), että se jopa hieman häiritsee. Mutta enpä tiennyt aikaisemmin, kuinka hajonneen korkkikahvan voi kätevästi korjata.

Kirjan nidonnan laatu ei päätä huimaa, mutta tuolla hinnalla ei ole mikään megapettymys, jos jokunen sivu meinaa irrota. Kirjan asiat ovat melko kevyesti esitetty, mikä on sen vahvuus ja toisaalta myös heikkous. Intoa puhkuva iktyonomi ei tästä kirjasta välttämättä hirveästi kostu, mutta FTK-tyyppiselle urheilukalastajalle kirjaa voi lämpimästi suositella, ainakin huolellisesti selattavaksi.

-Ville