Tapio Kuosma

tapsa1smallIkuinen konfaaja, joka säätää perämoottorit Egyptissäkin. Palkittu pönötysmestari. FTK:n A/V-, mekaanikko-, IT- ja kelahuolto-tukihenkilö. Lennokkiliiman lennättäjä ja järvi-ihminen sydämeltään.

Motto:
Fintsoja haetaan. Jos niitä ei tule, ruvetaan DOKAAMAAN!

Ennätyskala: Niilinahven 20 kg, Nasserjärvi 14.1.2009.

 


Tapen suosikkivieheet
  • Haukikumit, etupäässä Pig Shad

Enkat on näillä paukkuneet pariinkin otteeseen. Erilaisia kumeja on kertynyt jo niin paljon, että on jatkuvasti ostettava uusia rasioita ja nokkaruuveja. Luonnollisesti myös kelat ja vavat ovat menneet uusiksi. Kumikonsepti on synnyttänyt useita uusia tieteenlajeja, esim. rigaustyyli.

  • Busterit, Bomberin Herky-Jerkyt ja Salmo Sliderit

Jos kumeilla ei tule, nämä lentävät kaislan reunaan. 

  • Rapala Glider -jerkit

Mielestäni aliarvostettuja. Hyviä pelejä, kunhan niitä osaa uittaa oikein. On erikokoisia ja erivärisiä vesistöjen mukaan. Isompi kromi ja sinikromi all-time suosikkeja. Enkat on näilläkin paukkuneet.

  • Spinnerit

Näitä on useita malleja, mutta mainittakoon Seducer, ReedRunner ja Lindy. Voi pimpata mielensä mukaan, mutta vähintään iso toukkajigi takakoukkuun.

 

Kumit, jerkit ja spinnerit on järvilläkin jees.

Vene: AMT 170R + 90Hv Honda

AMT_1

Tutkin pitkään ja hartaasti erimerkkisiä ja -tyyppisiä 5-metrisiä veneitä heittokalastuskäyttöön, ja lopulta AMT valikoitui valinnakseni. Arvostan liukuvassa heittokalastusveneessä hyvien kulkuominaisuuksien lisäksi erityisesti sisätilojen ratkaisuja. AMT:ssa oli mielestäni kaikki palikat kohdallaan.

 

Vavat:

Kaikennäköisiä vapoja löytyy. Westinin Powercast isoilla kumeilla, Powershad pienemmillä kumeilla ja spinnereillä.

Havaitsin useamman suositun vavan kokeilemisen jälkeen, että pidän tavanomaista löysemmästä ja ohuemmasta kepistä, koska jostain syystä heitän niillä tarkemmin. Useat suositut “kumivavat”, esim. St. Croixit ovat aihioiltaan omaan makuuni liian paksuja ja jäykkiä, enkä saa niillä tuntoa kalastukseen. Etenkin heittäessä paksun aihion ilmanvastus ja jäykkyys toimi jarruna omalle heittotuntumalle. Lopulta kokeilin kaverin Westiniä, joka tuntui miellyttävimmältä. Kyllä se niin on, että kokeilemalla vapaa tai kelaa ihan omassa käytössä löytää sopivimman. Harmi, ettei tällaista kokemusta voi saada ilman kavereita, joilla on röykkiöittäin kamoja. 🙂 

Kelat:

Kaikennäköisiä keloja löytyy, mutta alla muutama poiminto aktiivisimmista.

  • Abu Garcia Ambassadeur 5600 C4 Esox Lucius -kelan poskilla, vitosen välityksen rattailla, Daiwan voimakammella ja muutamalla muulla tuunaus-osalla.

Halusin kestävän ja helppohuoltoisen, mutta silti tunnokkaan kelan isojen kumien heittelyyn. Tämä sekasikiö syntyi useamman eri yhdistelmän kokeilemisen jälkeen. Kun döörejä on niin helppo viritellä, halusin tehdä itseäni miellyttävän osista.

 

 

 

 

 

  • Abu Garcia Ambassadeur 5600 Record vitosen välityksen rattailla ja Daiwan voimakammella

Kun tykästyin dööreihin heittokeloina ja niiden yksinkertaisuuteen ja helppohuoltoisuuteen, oli aika laajentaa repertuaaria soveltumaan myös pienemmille kumeille ym. Onneksi Roni möi lähes käyttämättömän yksilön minulle. Kela oli hänen käteensä liian iso, mutta minulle juuri sopiva. Pienen säädön jälkeen tähänkin vaihdettiin kumeille sopivampi fintsan välitys ja mahtava Daiwan voimakampi. Todella herkkä ja tunnokas peli, jolla lentää pitkälle. Love it! 

  • Shimano Curado 300E

Loistava kela jerkkaukseen, kunhan jaksaa huoltaa ja putsata.

 

Siimat:

Power Pro Super Slick, kunnes toisin todistetaan.

Uistinten säilytys:

Suurimman osan ajasta rasiat viihtyvät veneeni pulpetin sisällä, jossa ne ovat kätevästi käsillä. Aktiivisimmat uistimet lojuvat reissun päällä usein konsolissa…

TOP 3 KALASTUSLINKIT:

Kalamieskomin venefoorumi

The Technological Angler -youtube-kanava

Boattest.comin -youtube-kanava