Tammakari / Helsinki

Tammakari on kalliorantainen saari Helsingin edustalla, johon päräyttää kantakaupungin rannoilta vajaassa vartissa.

Reissussa mukana Ville, Jakke ja Sami. Kohteena Tammakari Helsingin edustalla. Lähdimme liikenteeseen Sörnäisten rannasta, jossa Samilla on kätevästi vene. Vartin verran ajoa lounaaseen Helsinkiä mereltä ihaillen ja muita aluksia väistellen ja kohteemme Tammakari alkoi häämöttämään. Sami oli käynyt paikalla aikaisemminkin, ja sen perusteella odotimme ainakin muutamaa affenta.

Tuuli kävi kaakosta, joten parkkeerasimme veneen muutaman säädön jälkeen pohjoisrantaan peräankkurin avulla.

Tammakarin yleisilme on karu, kalliorantainen metsittynyt pikkusaari, jossa paljaan kallion ja metsän raja on terävä. Nuotiopohjista päätelleen saari on helsinkiläisten käytössä usein. Rannat olivat todella pahasti levän peittämiä, joka teki kulkemisesta melkoisen liukasta. Levätilanne myös teki pohjaonginnasta ja jigittelystä melkoisen tuskaista hommaa.

Ensimmäinen affen merkattiin Samille vieheenä peruslippa. Seuraava tuli Jarkolle pohjaongella, ja miltei saman tien omaa pientä särki-jointediakin kuritti pirteä perusahven. Seuraavan tunnin parin aikana nostimme muutaman kymmenen pienehköä perusahventa, punasävyisten lippojen ollessa tehoikkaimpia vieheitä. Jaken pohjaonkea purtiin ahkerasti, mutta saalis oli lähinnä täkyongintaan soveltuvaa. Sumppuina toimivat rantakalliossa olleet sadevesilammikot, johon kalat oli helppo laittaa irroituksen jälkeen.

Illan alkaessa hämärtymään aloimme metsästämään ahvenia takaisin kalliosumpuista. Pienemmistä lätäköistä homma kävi helposti, mutta suurin sumppu osoittautuikin syvemmäksi, sameammaksi ja koloisammaksi kuin alkuun näytti. Hetken näytti siltä, että helpointa olisi onkia kalat uudestaan niiden ylös saamiseksi… Puolen tunnin kimppahamuilun jälkeen olivat ahvenet läjässä ja eikun perkaamaan.

Yhteenveto:

  • Heittokelpoiset rannat, jigittely tosin aika turhaa kivikkoisen ja erittäin leväisen pohjan vuoksi
  • Ainakin ahventa löytyy, alku ja loppukaudesta saalistilastojen mukaan myös meritaimenta
  • Tuulesta riippuen rantautuminen voi olla hankalaa