Soudaripoka II 20.12.2015

FTK Pikaraportti

Ajankohta20.12.2015
MukanaHämppy ja Proffa
MissäItäinen merialue
Kalantulo6 kalaa ylös, parhaina Hämpyn 7.3kg/107cm ja 4.8kg, sekä Proffan 5.2kg.
OttipelitCalico Cat McRubber vs. XL Snack: 5-1
Bullet TimeN/A
KelitTasapaksua pilveä, tuuli 8-10m/s ja pientä sadetuhnua. Veden lämmöt 3-6°c.
Yleisarvostelu9

Soudaripoka II 20.12.2015

Pitkään jatkuneen kylmemmän myrskyjakson jälkeen keli vihdoin lämpeni ja muuttui suotuisammaksi suurhauenkalastajan silmin. Proffan appiukolla oli tilaus joulufileistä, joten kalaan oli lähdettävä ja kalaa oli myös löydettävä, muuten menisi maine. Lähdettiin soudarilla matkaan, työstämään tuttua loppukauden lahdelmaa. Soudarin perään 6hp perämoottori ja uunituore MotorGuiden R3 (40lbs) helpottamaan veneen käsittelyä alueiden tarkassa työstössä.

Klo 9:00 alettiin perkaamaan ison kalan kaislikkoa ja sen ulkoreunoja, tuulen puolelta. Ensimmäinen kosketus kalaan saatiin 5 min sisään. Fiilis nousi, kalaa siis on! Mutta kuinka kävikään…kalaa ei löytynytkään enempää, ei sitten millään. Ei tuulen, eikä pläkän puolelta. Väriralli pyöri, ja jopa jerkitkin kävivät uimassa. Päivän ensimmäiset 3 tuntia oli poltettu todennäköisesti väärän syvyisessä vedessä (1.5-2,5m), vaikka edellisen päivän laskeva vesi antoi viitteitä, että kalat olisivat vetäytyneet hiukan syvemmälle. Pähkäilimme mitä tehtäisiin, missä kalat olisivat…

Päätimme siirtyä isohkon kaislikon sisään, kohti rantaa ja kusimatalaa. Jukka vaihtoi pienemmän kumin – Wobblerin Calico Cat McRubberin siiman päähän. Alle 10 heittoa ja eka kala kiinni. Vihaisesti vääntänyt hieno fintsa veneeseen kuvattavaksi ja haavin kautta takaisin valtakuntaansa. Jes, tästä se lähtee! Jatkettiin samaa sisäkaislikkoa ja Jukka ohjasi veneen hyvännäköisen pussin eteen. Hämpyltä heitto pieneen slotiin ja pam, kala kiinni. Vähän pienempi, hikifintsa foton jälkeen vapauteen. Peli jatkui tasaiseen tahtiin samalla alueella – kopuja riitti ja muutamat filekoon kalat kävivät irroitettavana, joista 2 kipaletta (2.5-3.5kg) vietiin tuliaisina Proffan appiukolle. Mission accomplished!

Kello kävi ja peliaika väheni. Nyt kun fileet olivat kyydissä, vain se iso oli mielessä. Päätettiin tehdä pieni siirtymä lahden pohjukkaan, metrin-puolentoista veteen. Perkasimme aluetta huolellisesti joka suuntaan, mutta ei kopun kopua. Missä kalat? Väärä paikka? Jatkettiin heittelyä siirtyen pikku hiljaa aivan lahden perälle kusimatalaan. Ja vihdoin! Jukalle iski kala, mutta vastari epäonnistui – jarrut löysällä edellisen kalan jäljiltä, amatööri! Hämppy heittää perään paikon ja kala käy jälleen tönäisemässä kumia, mutta ei jää kiinni laatuvastarista huolimatta. Kolmas kerta toden sanoo: heitto 5 metriä sivummas ja PAM, kala kiinni. Välittömästi iskun jälkeen Hämppy ilmoittaa, “kaiva haavi, nyt on parempi”. Kala veneen viereen ja Jukka haavaa. Onpa pitkä, mutta laiha suurhauki! 107cm, pitkä vaaleaverikkö painoi vain 7.3kg. Hienoa kala kuitenkin! Kala takaisin veteen ja peli jatkui nopeasti, koska valo alkoi kadota taivaalta.

Loppu hämäräaika työstettiin rauhallista kivi-kaislarantaa ja kaislikon keskustaa. Muutamia kaloja löytyi, mutta ei saatu niitä pysymään kiinni – ilmeisesti vain buikot roikkuivat hännissä. Ei muuta kuin rantaan, kamat kasaan ja kotia kohti.

Yhteenveto: Taas yksi vahvistettu teoria, kalat pitää vain löytää 😉 Lopulta hauska päivä, vaikka alku viittasi mp-päivään.

Teksti & Kuvat: J & H