Ruokakalaa hakemassa, mutta tulikin ihan jotain muuta

Ajankohta7.10.2017
MukanaHämppy, Janne ja Kentsu
MissäEteläinen merialue
Kalantulo5 kpl yli kilon ahventa (43-46 cm), suurin 1,42 kg/46 cm. Kymmenkunta keskikarkeaa ahventa (35-39 cm) ja kolme ruokakalan kokoista ahventa (30-34 cm). Pari kuhaa, suurempi 53 cm/1,50 kg ja reilu viitisen haukea.
OttipelitJigit
Bullet Time16:00-18:00
Top  kalatAhvenet:

Janne: 1,42 kg/46 cm ja 1,30 kg/46 cm,
Hämppy 1,10 kg/44 cm ja 1,14 kg/43 cm,
Kentsu 1,02 kg/44 cm ja 0,92 kg/42 cm.

Lisäksi Jannelle kuha 1,50 kg/53 cm.

Yleisarvostelu10

Lähdettiin rennolla meiningillä liikkeelle klo 9:00 jälkeen. Tavoitteena oli hakea ruokakalat (ahven/kuha) jigillä, kesken kuumimman haukisesongin. Suoritimme päivän ensimmäiset kaiuttelut vesillä klo 11 korvilla, aikaisemmilta vuosilta tutulla alueella. Kolmisen tuntia kiertelimme ja kaartelimme, mutta alue ammotti tyhjyyttään. Löysimme vain muutaman pienemmän ahvenparven, josta parhaana Kentsulle 30 cm yksilö. Viimein, viimeinen scoutattu kaksiosainen alue ennen pidempää siirtymistä toiselle alueelle lupaili kaiun perusteella kaloja.

Välittömästi alkoi tapahtua ja saimme sormillemme tiukkoja kuhatärppejä. Pienen ronkkimisen ja värirallin jälkeen jigi osui kohdalle ja päivän ensimmäinen kuha (1,50 kg/53 cm) nousi Jannen toimesta ylös. Fiilis oli erittäin hyvä, vaikka muut osumat olivat jääneet vain tärpeiksi tai olivat haukia, joita veneessä ehtikin käydä viitisen kappaletta. Pienen hiljaiselon jälkeen päätettiin siirtyä kaiuttamaan kaksiosaisen spotin toista puolta. Löytyi oikein lupaava “mehiläispesä”, jonka alla köllötti lupaavan näköisiä kuhakaaria. Etsimme sopivan heittoetäisyyden ja Hämpyn vapa niiasi välittömästi. Kuhamaiset, voimakkaat liikkeet vavassa, mutta juuri ennen haavausta ihmeellistä ahvenmaista liikehdintää. Ja mitä ihmettä – paistinpannun kokoinen ahven nousee pintaan ja haaviin. Fiilis kattoon ja fist bumppia kehiin! Nopea mittaus, räpsyt ja kalan vapautus. 1,10 kg ja 44 cm: tämän kokoiset ahvenet eivät kuulu ruokapöytään, vaan jatkamaan sukuansa. Homma käy ja Kentsu poimii jo seuraavalla heitolla +700g ahvenen, ja sitä seuraavalla heitolla väsytetäänkin jo todella isoa ahventa, joka harmiksemme paljastuu pintauduttua parin kolmen kilon haueksi. Sitten alkaa Janne-show. Boom! 1,30 kg/46 cm mörkö haavissa ja Jannen ennätys parantuu huolella. Huh huh, siivoa meininkiä! Kuvauksen ja vapautuksen jälkeen Jannen vapa niiaa jälleen toisella heitolla, nyt on mahdollisesti vielä isompi kiinni! Ja olihan se, taas uusi ennätys 1,42 kg ja 46 cm. Mitä oikein tapahtuu? Janne on julkaisemassa jo kuvakollaasia tiimin pojille, kun Kentsu ilmoittaa isosta aaposta. Upea 0,92 kg/42 cm raitapaita kuviin ja vapauteen. Perään saimme vielä pari “pienempää” 35-38 cm ahventa, mutta sitten meininki hiljeni. Säätila muuttui – kohta sataa. Äkkiä grilli päälle, jotta saadaan hiillos ennen sitä.

Pidimme grillaus-/chillaustauon tihkusateessa. Kentsun omin pikkukätösin duunaamille kanahampurilaisille todella iso peukku! Säätila vaihtui jälleen parempaan ja aloitimme kaiutuksen. Reilun puolen tunnin päästä parvi löytyi uudelleen. Janne kotiutti yhden ruokakalan ja Kentsu pari haukea. Pian sääolosuhde alkoi vastaamaan aiempaa huippusyöntiä – menee hetki ja Hämpyllä on vapa notkolla. Taas kilo rikki, tällä kertaa 1,14 kg/43 cm. Voiko tälläistä settiä olla muualla kuin Ruåtsissa? Välissä tulee taas pari “pienempää” 36-38 cm ahventa ja Janne saa toisen kuhan. Ja vihdoin, Kentsulla vapa niiaa paremmin – nyt menee kilo rikki: 1,02 kg/44 cm ja  enkka vihdoin uusiksi! Jes! Saimme vielä pari hyvänkokoista aapoa, ennen kuin tuuli loppui ja alkoi tulla pimeää. Ahvenet aloittivat pintomisen, mutta kun oli jo pimeää ja popperit olivat kotona, jäi popperienkkojen rikkominen toiseen kertaan. Aivan huikea reissu – 5 kpl yli kilon ahventa ja 6 kpl ylitti 40 cm mitan. Toki jos jotain negatiivista hakee, niin ruokakalakokoiset ahvenet jäivät kolmeen – reissun tavoite jäi toteutumatta 😉 Tätä reissua tullaan vielä muistelemaan pitkään.

Teksti: Kentsu
Kuvat: Hämppy ja Janne