Rapalan ProGuide digivaaka

FTK sai käyttöönsä (=osti) Rapalan ProGuide digivaa’an juuri ennen kevään 2002 Paraisten reissua. Miksikö? Siksi, että veneeseen asti tulevat kalat saataisiin punnittua helpommin ja tarkemmin kuin jousivaaoilla, jotka eivät keinuvassa veneessä useinkaan anna alle kilon keskihajonnan omaavia tuloksia.

Ensivaikutelma vaa’asta paketissa on laadukas, ja vaikutelma säilyy paketin avaamisen jälkeenkin. Vaaka tikittää yhden 9V-patterin avulla, jonka luvataan kestävän tähtitieteellisiä aikoja. Vaaka tuntuu käteen tukevalta, ja varsinkin punnituskoukun kiinnitys on jämäkän tuntuinen. Nappeja laitteessa on kaksi, ja numerot taustavalolla varustetussa lcd-näytössä ovat mukavan suuria. Erottunevat valokuvistakin. Vaa’an tarkkuus on max. reilu 20 kiloa kahteen desimaaliin asti, eli kymmenen gramman tarkkuudella.

Vaakaa testattiin ensin laukuilla ja pakeilla, ensimmäisen kalan se sai punnittavakseen heti reissun ensimmäisen päivän iltana, kun Vesan saama parikiloinen kaislikkosusi pääsi käymään painontarkastuksessa. Tämän jälkeen vaa’alla punnittiin perushaukia tasaiseen tahtiin, ja pääsipä Villen rekordisiikakin punnittavaksi.

Vaaka ei ollut moksiskaan verisistä käsistä ja pienestä sateesta, eli ainakin luvattu roiskevedenkestävyys näyttäisi pätevän. Upposukellusta ei kokeiltu, ja vaaka vietti yönsä sisällä märän nolla-asteisen pakin sijaan, joten extreme-kestävyys on vielä testaamatta.

FTK:n suositus:

Hyvä ostos, edullinen (~50€), luotettavan ja laadukkaan oloinen. Poistaa mussutuksen “siitä yhdestä, joka oli yli kakkonen”. Auttaa etenkin POKA:nkin käyttämien pistekalojen (hauki>3kg) määrittämisessä.

————————–

Edit: Kolme vuotta myöhemmin (05/2005) vaaka tikittää edelleen saman pariston voimin. Ja on sillä pari kalaa punnittu. Hyvä peli.

————————–

Edit:  Neljä vuotta myöhemmin (05/2006) vaaka lakkasi tikittämästä. Patterinvaihdon jälkeen virrat menevät päälle, mutta 0,00 lukema ei muutu miksikään, vaikka kuinka lastaisi painoa.