Porvoo Vappu 2008

FTK:n kevätreissu Porvoossa vietettiin taas vaihteeksi trooppisessa ilmastossa meriveden lämmön ollessa parhaimmillaan 16,6 astetta. Sehän ei menoa haitannut, kalantuloa ehkä hieman enemmän.

Keskiviikko 30.04.2008 (Vappuaatto)

Työpäivä loppui lähes kaikilla normaalia aikaisemmin, ja osalla se ei ollut edes alkanut. Kaupan kautta kohti Porvoota ja Timroa, jossa on kuulemma hyviä agrumentointipaikkoja. Nautiskelimme aurinkoisesta vappusäästä tarjoilujen ja paukkuserpentiinien kera kuuteen asti mökin pihassa ja sitten eikun merelle.

FTK:n armadasta olivat paikalla Bella Lugosi, Yammu-setä ja M/S Frankenstein, jotka kaikki suuntasivat kiukkukalaan auringon paistaessa pilvettömältä taivaalta peilityyneen mereen.

Pyörittyämme muutaman tunnin ympäriinsä tuttuja paikkoja huonoin tuloksin saavuimme aiemmin tuntemattomaan lahteen ja Skipper Tapoo sijoitti Starship Bellansa keskelle harvaa ruovikkoa ja precision castasin kelluvan PuMu Sliderin aivan rantaviivan tuntumaan n. 20cm syvään veteen. Kerkesin pyöräyttää kampea vain kierroksen, kun ruokapöydän levyinen krokotiilin selkä alkoi nostattamaan aaltoja kohti Slaideriani ja samassa vapa painui huolella luokille.

Haagi pisti hanttiin kiitettävästi, ja pelkäsin koko ajan kalan vetävän siiman rusetille kaislantynkien ympärille, mutta lopulta sain bogattua kalan kyytiin Master Tapoon videoidessa päivän ensimmäistä tapahtumaa. Punnitus, kuvat ja kala hellästi takaisin omaan elementtiinsä. 7,46kg, kiitos .

Siirryimme lahden toiselle puolelle, jossa samaiseen PuMu Slideriin iski arviolta kolmosen haukka kiinni. Vastaisku ja –naps-, siima poikki perukkeen yläpuolelta. Katsoin kun neonpunainen jerkki lähtee hitaasti lipumaan kohti syvempää vettä  ja häviää hitaasti näkyvistä pysyen edelleen hauen leuan ulkopuolella kiinni. Rehellisyyden nimissä on tunnustettava, että en tiedä harmittiko enemmän kalan hankala tulevaisuus vai ottipelin menetys.

Jouduimme lopettamaan kalastuksen kesken iltasyönnin meripelastusluonteisten tehtävien kutsuessa, sillä M/S Frankensteinin miehistö oli saanut potkuriinsa ilmeisesti ajelehtivan köyden, jota illan hämärtyessä oli täysin mahdoton huomata varovaisesta etenemisestä huolimatta, ennen kuin oli liian myöhäistä.

Torstai 01.05.2008 (Vapunpäivä)

Aamu valkeni puolipilvisenä, joka olisi jäänyt Vinon Talon™ väeltä huomaamatta, ellei Janne olisi puhelinherättänyt meitä auttamaan Haukan vesillelaskussa. Kävimme Tapoon kanssa kätilöimässä Haukan vesille, jonka jälkeen koko FTK:n armada oli laiturissamme. Aamupala koneeseen ja vesille, osa porukasta jäädessä aamusaunomaan. Päivä antoi muutaman puikulaperunan ja Latelle ison ahvenen , muuten kaikilla todella hiljaista.

Perjantai 02.05.2008

Reissupäivä kolme käynnistyi ja päättyi vailla mainittavampia tapahtumia. Osasto Haukka sykähti Kabböleen kysymään numerotiedustelusta terassia ja lillimään aurinkopläkäisissä lahdukoissa, jollaisia ei yleensä näe kuin Kuubassa. Chef Mattila soitteli meidät takaisin länteen syömään TomYumia, jossa sattumana sopassa oli Laten edellisenä päivänä saatu melkein kiloinen ahven.

Pyörähdimme illalla vielä vesillä ja pääsimme nauttimaan ystävällisten ranta-asukkaiden järjestämästä ilotulituksesta ja nuotiosta.

Lauantai 03.05.2008

Auringon taas vaihteeksi porottaessa täysillä päätimme lähteä vetämään tanesettiä Pellingin suuntaan. Skipper Rolgothenburg sijoitti minttupuffettinsa rekaamaan erästä jyrkästi syvenevää pohjoisrantaa kaiun näyttäessä runsaasti pikkukalaa ja aloimme viskomaan perinteisillä tanekamoilla perinteisiä taneuistimia kohti rantakiviä. Janne ja Late rekasivat Haukalla vähän matkan päässä ja kymmenisen minuuttia heiteltyämme minulla tärähti kesken juttelun uistimeen (11cm makrilli-Tormentor) joku hopeakylkinen kala. Säyne? Eikun taimen prkl! ISO! Kala veti samantien kunnon hyppyshown, jossa vaiheessa kiitin itseäni siitä, että olin tajunnut löysätä Revon jarrua melko runsaasti perushaukiasennosta. 0.36 kuitusiima yhdistettynä jerkinkestävään vapaan on juurikin taimenille optimoitu setti;D Tässä vaiheessa tärisivät jalat niin pahasti, että ei pysty ymmärtämään. Ron kuvasi videolle pienen pätkän väsyttelyä, ja kuvanvakaajasta huolimatta on kipparinkin käsissä havaittavissa pientä tärinää.

Haukan miehistö oli nähnyt taimenen vetämän hyppysarjan ja Ron oli kerennyt huutamaan heidät tuomaan haavia paikalle. Kyllähän tanen nyt bogaakin, mutta… Haukka poimuajoi 50m Yammun viereen, jarrutti plaanista veneenmitan matkalla ja haavi siirtyi suoraan tangentin suuntaisesti Ronille, joka hetken perästä haavasi tanelini kyytiin. JIIHAA! FAILISTA!

Koska kala ei täyttänyt Suomen taimenseuran vapautuslistan suurtaimenkriteerejä, sai se samantien pappia, jonka jälkeen vaaka pysähtyi lukemaan 2,55kg. Käsittämättömän failistelun jälkeen putsasimme tanelin, pistimme sen kylmään ja jatkoimme heittelyä, mutta uusia tapahtumia ei enää keskipäivään saatu.

Siirryimme Benitan terassille haukkaamaan lihikset, jonka päälle kahvilan laituri sai toimia kuvauspisteenä Haukan, Bellan ja Yammun leikkisälle kisailulle . Kalastus jatkui vähän aikaa, ja Ron nappasikin parikiloisen naarmuisen ja laihan hauen käymään veneessä.

Siirryimme mökille fileoimaan tanen, ja valmistelemaan illallista Jannen ja Laten vielä ulkoiluttaessa Haukkaa jossain Tallinnan edustalla . Late nappasikin vielä kiloisen tanelin ennen merellisen iltavoimistelun dokumentointia.

Lihakalaillallisen ollessa lähes pöydässä soi Tapoon meripelastuslinjan puhelin, ja Tapoo katosi rantaan auttamaan laskeutuvaa Haukkaa… Miesten palatessa rannasta oli failista jos jonkinlaista ilmassa, sillä Haukan koneen alakerrassa oli jotain häikkää. Koska ulkoisia vaurioita ei näkynyt ja huoltopurkaminen laiturissa ei ole hyvä idea (vaikka Tape siihen pystyisikin) päätti Janne pistää Haukan ajokieltoon, kunnes asia selviää.

Eikun ruokapöytään ja kupu ravituksi.

Sunnuntai 04.05.2008

Rauhallinen herätys, mökin siivous, veneet ylös ja pois. Johan oli keskiviikon ja sunnuntain välinen yö…

Teksti: Ville
Kuvat: Lähes koko porukka