Pääsiäishaukea 2014

FTK Pikaraportti

Ajankohta19.4-20.4.2014
Mukana19.4: Ron & Kentsu 20.4: Janne, Kentsu ja Hämppy
MissäItäinen merialue
KalantuloLa 19.4: >20 kpl ylös. Peruspuikosta filekalaan ja kaksi n. fintsan haukea.Su 20.4: 10 kpl ylös. Peruspuikosta yli kymppiin.
OttipelitLa 19.4: Salmo Slider ja Ace Sweet Shad 66Su 20.4: Salmo Slider ja iFish Duke
Bullet TimeLa 19.4: Ihan ok syönti lähes koko ajan. Su 20.4: 16:30 – 17:30
KelitLa 19.4: Aurinkoista, heikko tuulta 2-4 m/s.  Ilman lämpö +15 astetta, vesi 7-9 astetta.Su 20.4: Aurinkopläkä.  Ilman lämpö +19 astetta, vesi 9-12 astetta
YleisarvosteluLa 19.4: 8+  ja Su 20.4: 10 😆

Lauantai 19.4.2014

Säätilanteen (säärintamien), nettipalstojen ja Facebookin herkeämätön seuraaminen lupaili pääsiäiseksi ison kalan ikkunaa auki idässä.Treffit oli sovittu satamaan klo 9:00, mutta aikataulu myöhästyi 30 min. Ensimmäisestä ns. herkistely-/kappalepaikasta ei mitään. Positiivinen yllätys oli kirkas vesi, sopiva pinnan rikkova tuulenvire ja upea aurinkoinen päivä – sekä tietenkin tietoisuus siitä, että isompi kala voi yllättää.

Seuraavaksi suuntasimme sitten jo ihan oikeille ottipaikoille. Lähestyimme lahtea suuaukon kaisilikoita perkaamalla, mutta ilman tulosta. Vene ankkuroitiin vähän kauemmaksi kaislan reunasta, jotta ei ajeta kalojen päälle. Ensimmäiset kalat ja tärpit tulivat kuitenkin pisimpiin heittoihin, joten päätimme mennä lähemmäksi. Pari filekalan kokoista haukea tuli OrMu Acelle ja Ronilla Slaiderin FT:hen kopisi kaloja lähes solkenaan, mutta ne eivät oikein pysyneet kiinni. Näin jälkikäteen on helppo sanoa, että kun kala on ns. listakala kokoa, niin nosta se aina haavilla. K nosti reteesti käsin n. fintsan kalaa vedestä, joka ravisti just oikeaan aikaan päätä, ja irtosi. Onneksi Roni korjasi tilanteen 4,8 kg hauella, joka jäi reissun suurimmaksi. Parin raavaamman kalan karkuutus harmittaa vieläkin. Ronilla vei hienosti isompi tyttö jo pitkin pohjaa Slaideria, kunnes irtosi, ja K:lla kokenut konkari väänsi siiman kaislanippuun.

Seuraavaksi lähdimme toiseen ns. hot spottiin. Lahden suulta tuli mukavasti filekokoisia kaloja – tuuli osui siihen hyvin. Mutta isoa olitiin hakemassa, ja ison paikoillahan sitä oltiin, joten kohti pyhimpää. Vesi oli todella kirkasta, ja isoja kaloja oli paikalla suhteellisen paljon. Kalat olivat pohjassa passiivisina. Väistivät laiskasti uistimia. Esittelin iFish Duken uintia Ronille, kun 10 metrin päästä ampaisi hauki. Onneksi nostin uistimen vedestä ylös ennen kontaktia – oli sen verran iso kaveri, että olisi vielä rikkonut hienon jerkulan. Hauki veti sladissa puoli ympyrän ja olisi iskenyt uudelleen, jos olisin tajunnut pudottaa jerkin. Siirryimme heittämään keskellä lahtea, ja kyseinen jerkki keräsi seurioita, mutta ei aiheuttanut iskurefleksiä. Kirkkaassa vedessä havaittiin paljon kaloja, jopa metrihalkoja, mutta emme keksineet keinoa niiden huijaamiseen.

Kävimme heittämässä vielä yhden enemmän syksypaikkana kunnostautuneen mestan. Filekalaa oli mukavasti tarjolla.

Hyvä reissu ja upea sää. Kappaleita yhteensä himpun yli 20, tärppejä, töksyjä ja seurioita vähintään saman verran. Toisessa lahdessa isot kalat tuntuivat yllättäen olevan jo ihan kaislan sisällä ns. kuturannasa, vaikka otettujen filekalojen (2 kpl) mädit olivat vielä täysin kiinteät. Ja toisessa lahdessa kaikki kalat olivat ns. kypsyttelymontuissa passiivisina.

Sunnuntai 20.4.2014

Janne ja Hämppy lähtivät aamusta klo 9:00 aikaan paketin kanssa kohti Itää. Pojat keskittyivät nauttimaan aurinkoisesta säästä merellä, ja Hämppy aloitti häntyrillä heti ensiheitolla filekalan kokoisella hauella.

Kentsu pääsi messiin vasta klo 14:30. Päätimme lähteä suoraan pyhimpään, koska siellä oli edellisenä päivänä nähty metrihalkoja. Heitimme aluksi lahden suuaukon, kun siitä oli tullut edellisenä päivänä mukavasti kaloja. J ja H eivät jaksaneet keskittyä, vaan halusivat jo pyhimpään, mutta Kentsu halusi herkistellä, ja nappasikin kolmosen kalan suulta. Siirryimme heittämään lahden keskialuetta mistä edellisenä päivänä olimme saaneet seurioita. K valitsi edellisen päivän houkuttimen, ja hetken työstämisen jälkeen ensimmäinen raavaampi kala nostettiin mitattavaksi ja kuvattavaksi veneeseen. Mammalla oli paksu selkä täynnä juottikaita (partahauki), joten pohjassa oli jurottu. Painoa tytöllä oli 6,14 kg ja pituutta 97 cm. Ei mennyt sitten metri rikki, vaikka siitä jo hetken haaveiltiin. Keskialueen heittely ei tarjonnut enempää tapahtumia, joten siirryimme lähemmäksi rantaviivaa. Heittelimme ainakin puolisen tuntia saamatta mitään kontaktia. H ja K siirtyivät jo poppereihin ja muihin pelleilyihin, kun J keskittyi, ja vaihtoi Salmo Slaikkariin pommittaen ns. kypsyttelymonttua. Ja juuri, kun päätös paikanvaihdosta tehtiin, iski J:lle iso kala kiinni. Silmäpuntaria kalibroitiin vedessä: lukemat vaihteli vitosen ja jopa seiskan välillä. Veneen vieressä alkoi jo jalat lyödä koukkua, kun neiti ei mahtunut kunnolla XL-haaviin. Pituutta jo useamman kudun nähneellä rouvalla oli 111 cm, ja painoa yllättävästi vain 9,85 kg. Ilo oli ylimmillään. Isot saa iskemään.

K peesasi, ja vaihtoi kanssa Slaikkariin, ja heitti samaan kutumonttuun. Ja heti tärppäsi. Painoa oli 2,9 kg. Ja seuraavalla heitolla samanlainen. Klo taisi olla 17:00, kun kuultiin ensimmäinen mulina, ja päätin heittää siihen suuntaa, jos vielä ennen kutua maistuisi pikku suupala. Ja sitten se tuli: isompi tärppi. Mamma ui kohti venettä, joten vähän kiirettä piti, mutta Hämppy haavi kalan hienosti vaikka XL-haavista meinasi taas tila loppua. Jerkki irtosi haavissa, ja ilo oli ylimmillään. Tämä nuorempi ruova oli selvästi paremmassa ja rotevammassa kunnossa (ehkä joku Maybelline-malli, kun sillä oli niin kaunis iho). Toki mahaakin oli, mutta vielä se kerkiää rantakuntoon kudun jälkeen. Nyt taisi mennä kymppi puhki. Kyllä siinä oli vaikea olla hihkumatta ilosta, mutta viralliset mittaukset ensin. 110 cm mitta ei taaskaan riittänyt, sillä pituutta oli kertynyt 111,5 cm, ja painoa 10,66 kg. Se oli sitten siinä. Kaksi 111 cm haukea reilussa puolessa tunnissa. Ei s*tana. Aivan upeeta.

Hämppy vaihtoi samaan peliin. Ja päätti kokeilla kanssa ruovikon reunasta. Ja taas napsahti. Selkeästi suurin hahmo tähän mennessä. Hauki löi kiinni aivan pintakalvosta. Voiko tulla kolmas kympin kala? Aivan uskomatonta. Kala oli hyvässä lihassa, mutta pituutta oli vain 96 cm ja painoa tasan 6 kiloa. Mutta aivan upeeta. Kaverillista olkaan taputtelua ja karhumaista halailua. Suunniteltu lähtöaika klo 18:00 joutui väistymään. Viestit kotiin, että ei pysty – iltasyönti on pakko kytätä. Tunnin verran jaksettiin vielä heittää, ja J nappasi vielä filekalan kokoisen hauen, mutta euforia oli vienyt paukut. Oli kotiin lähdön aika. Vene traikulle ja päivä pakettiin ilon sekaisin tuntein.

Teksti: Kentsu

Kuvat: Artistit