Ottivärit hauelle
Hauenkalastus on helppoa, sitähän saa vaikka kenkälusikalla…vai pitääkö olla nimenomaan sininen kenkälusikka?
Alan julkaisuissa esiintyy aina säännöllisin väliajoin artikkeleja ja pohdintoja viehevalinnan vaikeudesta ja projampat esittävät näissä julkaisuissa omia teesejään hauelle sopivasta väristä kullekin kelille. Näitä artikkeleja on tullut luettua tarkasti samalla pohtien omia kokemuksia eri värien toimivuudesta eri keleillä, joten tuonpa sitten oman (kenkä)lusikkanikin tähän soppaan.
Tähän artikkeliin voisi ja pitääkin muiden FTK:n edustajien tuoda omat näkemyksenä, jotta havaintojen määrää saisi edes hieman suuremmaksi ja tilastollisesti merkittävämmäksi eikä tämä olisi vain minun subjektiivinen näkemys toimivista väreistä. Tässä vaiheessa siis on. Subjektiivinen, mutta kokemusperäinen näkemys siis.
Rajoitan tarkasteluni vain hauelle toimiviin uistinväreihin riippumatta uistinmallista. Katsauksessa on siis mukana niin jerkkejä, suspeja, vaappuja kuin myös lusikoita ja lippojakin niitä tarkemmin erittelemättä. Käyn itselläni toimineet värit vuodenajoittain läpi.
Kevät
Kevään voi jakaa kolmeen vaiheeseen, joissa hieman eri uistimet ja värit sekä uittotyylit toimivat toisia paremmin. Ensimmäinen vaihe on heti jäiden lähdön jälkeinen aika, jolloin vesi on erittäin kylmää, vesikasvustoa ei ole ja vesi on vielä kirkasta ennen ensimmäisten leväkukintojen alkamista. Tämä on ainakin allekirjoittaneelle ollut perinteisesti vaikeaa aikaa ja lähes poikkeuksetta kauden avausreissu onkin tuottanut vain kokemuksia ja raitista ilmaa kirkkaassa auringonpaisteessa. Tosin heti seuraavat reissut ovat yleensä sitten jo antaneetkin saalista.
Toinen kevään vaihe on sitten kutu ja välittömästi sen jälkeinen aika, joka on ainakin omalta osalta ollut ihan tuottoisaa, vaikka kirjallisuudessa on välillä väitetty muuta. Hauen kutuhan kestää pitkään ja kutualueilta löytää lähes aina ottihaluistakin kalaa, vaikka osa populaa polskisikin kaislojen seassa naimishommat mielessä. Saaliillisesti ja koon puolesta parhaat reissut ovat usein ajoittuneet tähän aikaan ja on sitä muutaman kerran osuttu oikeaan kudunjälkeiseen syöntihurmioon, jossa yli vitosia on nostettu useita.
Kolmas ja viimeinen kevään jakso on toukokuun puolesta välistä kesäkuun alkupuolelle, jolloin kalat ovat jo pääosin kaikonneet kutualueiltaan ja siirtyneet muille paikoille. Tämä on ollut suuremman kalan löytämisen puolesta hankalaa aikaa, perusluokan 1-3 kilon kalaa kyllä on välillä tullut hyvinkin, mutta yli vitoset ovat loistaneet poissaolollaan. Selkeä opettelemisen paikka siis, koska tähän aikaan pitäisi vielä isoja kohtuuhelpolla löytää ja ne ovat syönnillään. Ei vain ole osunut kohdalle niissä paikoissa, joissa eniten tulee tähän aikaan kalastettua (johtopäätös: vääriä paikkoja siis).
Värejä en lähde nyt jaottelemaan edelliseen kolmeen ajanjaksoon, koska pääosa väreistä toimivat koko jakson ajan, toisen paremmin alkujaksolla, toiset loppujaksolla. Jaottelen värit kuitenkin vallitsevan säätilan ja veden värin (kirkas/samea) suhteen.
Aurinkoinen keli ja kirkas vesi
- Kromi, hopea
- Sinihopea, sinikromi
- Vihreä-hopea
Aurinkoinen keli ja samea vesi
- Firetiger -johdannaiset
- Papukaija
- Ruskea-hopea
Pilvinen keli ja kirkas vesi
- Paskasärki (esim. Busterin C41)
- Kulta-vihreä (esim. Busterin C47)
- Musta-hopea
Pilvinen keli ja samea vesi
- PuMu
- KeMu
- Firetiger
Kesä
Kesä on perinteisesti vaikeaa aikaa isomman hauen tavoittamiseksi, mutta pienempää kalaa kyllä löytyy tasaisesti heittäen tavoiteltuna (vetäen kyllä olisi mahdollisuudet suurempiinkin esimerkiksi sisävesiltä, mutta tästä ei ole tarpeeksi omaa kokemusta). Kesäkuun aikana juhannukseen asti voi mereltäkin vielä hyvänkokoista kalaa saada, mutta heinäkuu alkaa olemaan jo tosi vaikeaa. Elokuussa taas tilanne paranee ja varsinkin tuhnuisina ja tuulisina elokuisina päivinä voi otti olla välillä hurjaakin (kuten tänä vuonna Nauvossa).
Kesällä myös vedet ovat ulkopaikoilla ja sisävesillä kirkkaita ja sameassa vedessä tuleekin itse harvoin kalastettua. Tosin välillä voi vedet samentua esim. sinilevän vuoksi, mutta silloin kalastus keskittyy muille alueille (leväpuurossa ei ole kiva killua). Tästä syystä en erottele kesän värejä veden kirkkauden mukaan vaan pelkästään vallitsevan säätyypin perusteella.
Aurinkoinen keli
- Hopea, kromi
- Sini-hopea
- Vihreä-hopea
- Ahvenväri
- Puna-keltainen
- Puna-musta (etenkin illalla auringon ollessa jo matalalla)
Pilvinen keli
- Kulta
- Sini-hopea
- Vihreä-keltainen
- Firetiger
Syksy
Syksynkin voi jakaa kolmeen vaiheeseen: alkusyksyyn (elokuu loppu-syyskuu), lokakuu-marraskuun alkupuoli ja loppusyksyyn (marraskuun puoliväli-joulukuun puoliväli). Näinä kolmena aikana toimivat kyllä samat värit, mutta eri uistinmallien ja uittotyylien toimivuus vaihtelee. Alkusyksyllä toimivat vielä kesäiset uistimet, kuten lusikat, lipat ja pienemmät jerkit sekä vaaput nopeahkosti uitettuna, kun taas lokakuusta eteenpäin alkaa hitaampi ja pysäytyksiä sisältävä uitto ja suuremmat uistimet toimia paremmin. Nyt kannattaa keskittyä enemmän isompien jerkkien, vaappujen ja suspien uitteluun, joskin uhkaavan mp-päivän voi iso lippa tai lusikka pelastaa (mm. Mörrum Spinnare on toiminut muutaman kerran myös syksyllä päivän pelastajana).
Aivan loppusyksystä veden ollessa jo alle +5 asteen parhaiten tulosta on tullut h-i-t-a-a-s-t-i uitetuilla jerkeillä, suspeilla ja isoilla vaapuilla. Hieman tylsää kalastusta pidemmän päälle, kun uiton aikana ehtii röökin vetää, mutta muilla tavoin tulosta ei oikein ole syntynyt.
Porukka on raportoinut, että syksyllä umpipilvisinä päivinä kokomustat vieheet ovat toimineet hyvin. Itselläni ei mustasta ole kokemusta, täytyy ottaa yksi omatekemä Ronsteri uuteen maalikäsittelyyn ja vetäistä kokomustaksi ja antaa peliaikaa syksyn pimeimpinä päivinä…
Alla olevat värisuositukset/suosikit ovat toimineet allekirjoittaneella sekä sameassa että kirkkaammassa vedessä.
Aurinkoinen/puolipilvinen keli
- Kulta-vihreä (C47)
- KeMu
- Meriväri (Nilsun väri 015)
- Firetiger-johdannaiset
- Ahven
- Pilviväri (musta-vihreä-valkoinen makrilliväri, Bomberilla väri XSPM)
Pilvinen keli
- PuMu
- Sini-valkoinen, sini-hopea
- Paskasärki (C41)
- Musta-kulta
- Firetiger
- Oranssi
- Musta-ruskea
Teksti & kuvat: Ron