Kokemuksia uusista Rapaloista


Kahden keväisen haukipäivän perusteella lausuttakoon seuraavien uusien Rapaloiden soveltuvuudesta haukihommiin seuraavaa (kuvassa vasemmalta oikealle):

Flat Rap
Suositellaan taimenelle ja kuhalle, mutta matalauintisena sai mahdollisuutensa haukihommissa. Ok heitettävyys 200-sarjan hyrrällä ja 8-jalkaisella vavalla. Niin hento uinti, että uintiliikettä ei oikein tunne kahvaan asti. Perukkeena itsetehty titanium-peruke mallia kevyt. Flat Rap ei myöskään kestä lainkaan roskaa koukuissa, uintiliike kuolee välittömästi. Ja haukihommissa kun usein operoidaan kasvillisuuden seassa ja matalassa, niin se siitä sitten.
FTK haukihommatuomio: Suurin varauksin.

X-Rap Subwalk
Luotettavan oloinen peli heti paketista otettuna. Pitkäheittoinen ja kelauitollakin liukuun lähtevä käsialaviehe. Vaatii pientä hakemista, että saa rytmin kohdalleen, muuten liuku voi olla täysin suoraa ilman kyljennäyttöä. Tämän testiryhmän ainoa, joka keräsi hampaanjälkiä kylkeensä, toisella heitolla parikiloinen hauki päätti rankaista lajitoveriaan.
FTK haukihommatuomio:  Bueno+.

Jointed Clackin’ Rap
Mielenkiintoinen konsepti ja mainostekstin perusteella “on vastaus hauen pyytäjän rukouksiin” [sic]. Lähdettyään uimaan ui ihan ok, mutta vaatii arviolta min. 1,5m uintisyvyyden uidakseen kunnolla kahvatuntuman perusteella. Matalammassa veto ilmeisesti tulee liian edestä, ja viehe ei lähde uimaan. Sietää huonosti roskaa.
FTK haukihommatuomio: Varauksin.

Floating Magnum UV Bright
Klassikko tiukalla ärsyvärillä. Vahva potku, toimii hitaassakin vauhdissa ja tarvittaessa sukeltaa kunnolla. Näkyy kilsan päähän. Pystyy uittamaan hitaasti myös melko matalassa välillä pysäytellen.
FTK haukihommatuomio: Bueno (vaatii toki vaappu-uskollisuutta, on näin jerkki- ja spinneriaikakaudella haastajan asemassa)

Floating Clacking Magnum
Montturuoppainten uusi kuningas? Tuo mieleen Shakespearen syvännevaaput, jotka vetovastuksensa puolesta vaativat Elorannan käsivarret  ja vavaksi rautakangen. Helppoheittoinen peli, joka tekee minkä lupaa: Kolistaa syvällä, ja kelluvuutensa takia pysäytyksillä voi välttää jatkuvan pohjan takomisen. Todennäköisesti loistopeli kesä- ja syksyhauelle syvien kaislikonedustojen ruoppaamiseen. Ei sovellu keväisiin matalahommiin, mutta jätti positiivisen mielikuvan. Pysyy aktiivipakissa.
FTK haukihommatuomio: Bueno

Rapala on viime vuosina jäänyt FTK:n pakeissa armottomasti paitsioon poislukien SHS:n palkintovieheitä. Eniten peliaikaa ovat saaneet 12cm Rapala Glidin’ Rapit, joista etenkin kromi on ollut toimiva väri.

X-Rap ja Glidin’ Rap ovat laatupelejä jerkkiuskovaisille ja normivaapuilla on oma käyttäjäkuntansa. Jerkkien vaatimat vähän järeämmät kamat ovat varmaankin syöneet kevyempien vaappujen suosiota, vaikka esim. Nilsun 15cm Invincible ja Rapala 13cm Jointed Original olisivat varmasti ihan yhtä tehokkaita kuin 10v sitten saadessaan mahdollisuuden.

Rapalalla on laaja tuoterepertuaari, mutta fokuksen puute ja muutamat kohdalle osuneet luvattoman huonolaatuiset tuotteet (mm. pihdit ja vaaka) ovat syöneet brändiä. Testattujen uistinten viimeistely on laadukas, koukut teräviä ja maali pysyy esim. Bustereihin verrattuna paremmin kiinni. Toivottavasti Rapala tuo meille haukimiehille lisää mieluisia laadukkaita tuotteita markkinoille kilpailemaan nykysuosikkien kanssa.

 Teksti ja kuva: Ville