Joulukalassa 21.12.2013

FTK Pikaraportti

Ajankohta21.12.2013 10:10-15:45
MukanaKentsu ja Hämppy
MissäItä-Meidän
Kalantulo7 ylös, ja 20 tapahtumaa
OttipelitOrMu jerkit/kumit + papukaija häntyri
Bullet Time30 min. ilotulitusta klo 13-14
KelitPuolipilvistä, 5 m/s tuulta, hetken tihkusadetta. Veden lämmöt +1 – 2,0 astetta.
Yleisarvostelu9+

Ja tapahtui tänä talviseisauksen päivänä, että Hämpyltä kävi käsky saapua satamaan klo 9:15 meren viljaa verottamaan. Ja niinpä heräsin hyvissä ajoin, ja tein eväät valmiiksi illalla, jotta aamuksi jäi vain kahvin keitto. Rampilta soittelin, että perillä ollaan, joko kohta mennään, mutta Hämpyltä oli kumi puhjennut. Ja kuulemma piti ajaa varovasti, ettei tule oja eteen. Päästiin vesille tuntia suunniteltua myöhemmin. Rampille tuuli aika kovaa, joten laitettiin aika paljon vaatetta päälle. No aurinko tuli esiin ja tuuli laantui, joten hetkessä tuli “hiki”. Ensimmäiset varmat paikat – hyvä fiilis ei kaloja. Sitten seuraava ns. todellinen pyhättö. Vesi oli kirkasta ja ylhäällä, joten mikään huippupaikka ei jäänyt paitsioon. Mutta ei mitään kontaktia kaloihin. Pitkä kausi oli ehkä myös nostanut vähän liikaa paineita ison kalan ikkunan avaamiselle ja pientä väsymystä ns. haukikankkusta alkoi olla ilmassa. Työstimme turhaan, ja emme oikein osanneet nauttia upeasta ja lämpöisestä merisäästä – oli todella leuto ja aurinkoinen keli. Mutta Hämppy keinot keksii, ja päätettiin ottaa reilu siirtymä etelään.

Välietappina kävimme kahden miehen lemmenmökin kaislikot koluamassa, kun veneitä ja mökkiläisiä ei kerrankaan näkynyt. Paikka on pohjakasvillisuudeltaan upea, ja yllätykseksi täysin kivitön, mutta tällä kertaa myös kalaton. Ja jatkoimme sitten suoraan kohteeseen. Aloitimme ulompaa. Pari heittoa, ja sitten ankkuri ensimmäiseen ottipaikkaan. Vesi oli todella kirkasta, ja heti ekasta heitosta tiesimme, tämä on akvaariorakkautta. K valitsi intuitiolla OrMun jerkin. Ensimmäinen heitto tuotti 3 tapahtumaa, mutta toisella heitolla veneeseen nousi ensimmäinen lyhyt, mutta vankka 3,5 kg:n hauki (kesällä enemmänkin 2,5 kg:n hauki). Hauki tälläsi ihan rannasta kiinni, ja lähti uimaan suoraan kohti ihan hirveetä vauhtia. Yritin pysyä tahdissa, mutta hauki kerkesi jo pitkälti veneen ohi ennen kuin ohjakset siirtyivät minulle takaisin. Todella sisukas pikku bodari. Kuvauksen jälkeen kala pääsi takaisin omaan elementtiin. Ja näitä saman muotin kaloja oli oikein mukavasti paikalla.  Heittelimme vuoronperään ja nautimme luonnon näytelmästä. Kaislikon reunasta iski heti ensimmäinen hauki, ja jos ei pysynyt kiinni, niin se yritti joko uudelleen tai seuraava kaveri tuli kolauttelemaan. Hämppy haki vielä oikeaa väriä, jotta pelkkä koputtelu tai ihmettely loppuisi. Vuorossa oli sininen kumi, jota tavoitteli samanaikaisesti 3 haukea. 2 hyökkäsi eri suunnista, ja väistivät toisiaan, ja kolmas kyttäsi veneen vieressä. On se vaan huikeeta nähdä s-mutka ennen iskua, ja se uumoilun määrä, kun hauki miettii, että iskeekö vai ei. Hämpyn hakiessa ottiväriä, nostin kuvattavaksi seuraavan saman muotin hauen. Emme saaneet sitä veneen vieressä kytännyttä haukea kuvattavaksi asti, vaikka se kävi koputtelemassa eri uistimia vaikka kuinka monta kertaa. Päätimme mennä eteenpäin. Reissun ainoa puikko iski ja poisti Hämpyltä MP:een. Jatkoimme lahden perukoille, jossa kalastimme jään reunan tarkasti. Hämppy otti ns. muottikalan. Jään reunan alta ei tullut mörköjä, joten päätimme syödä eväät, ja sitten palata takaisin sinne ottipaikkaan lahden toisen reunan kautta. Reuna ei tarjonnut kaloja, mutta hot-spotilta muutaman heiton jälkeen ilmeisesti tämä veneen kyttääjä vihdoin nousi kuvattavaksi veneeseen. Paikka näytti taas hiljenneen, mutta K nappasi vielä yhden saman muotin kalan tältä kuumalta spotilta. Kävimme vielä vastarannan saaren läpi ja läheisen kivikon tuloksetta.

Oli aika siirtyä seuraavaan ns. ottipaikkaan. Hämppy nappasi heti ensiheitoilla OrMu dildoon ns. muottikalan. K yritti parin heiton verran PuMulla, mutta sitten vaihto takaisin OrMuun, ja hetihän se palkittiin. Kala oli solakampi kuin muottikalat, mutta laittoi ihan kivasti vastaan. Heittelimme paikan suht tarkasti läpi, mutta tällä kertaa kaloja oli vain kaksi, ja kumpikin iski tosissaan. Kello kävi jo liian vilkkaasti vuoden lyhimpänä päivänä, joten kiire oli vikoille paikoille. Tuuli osui niihin todella hyvin, ja kaikki oli ns. tähtiin kirjoitettu (parhaita loppukauden paikkoja), mutta kaloja ei tällä kertaa löytynyt. Otettiin pitkä siirtymä takaisin. Bensa loppu, ja ajettiin höyryillä ottipaikalle, jotta K voi heitellä tankkauksen ajan. Ei sitten ollut hyvä idea. Jotain paskaa tai vettä meni mahdollisesti koneeseen, ja vene ei noussut enää plaaniin. Hämärä tuli nopeasti, ja matkaa oli aika paljon taitettavana. 15 min ajon jälkeen ja aika monen ärräpään jälkeen, vene nousi plaaniin ja homma rokkasi taas niin kuin piti.

Kiitos Hämpylle hyvästä reissusta, kipparoinnista ja kaloista.

 

Teksti: Kentsu

Kuvat:  Kentsu & Hämppy