Ismete – kauden avaus ja lopetus

FTK Pikaraportti

Ajankohta24-26.3.2017
MukanaKlaus ja Kentsu
MissäKlasun mökki, Saimaa
KalantuloLa nada, su 6 haukea, yhden keskikarkeen karkoitus
OttipelitTäkykalat
Bullet TimeSu klo 13 – 14
KelitAurinko lämmitti tunnin verran pilviverhon takaa, muuten tuulista, räntää ja vähän plussaa
Yleisarvostelula -, su 9 (iso karkasi, mutta joka toisesta reiästä kala)

Kolmen vuoden suunnittelun tulos: ismöte 24-26.3.2017 viikonlopuksi, lopulliset esteet kaatui tammikuun lopussa, kun tuli lasten kisakalenterit. Samalle viikonlopulle ja “samoille” vesille tuli myös perinteiset FTK:oon pilkkikarnevaalit, joten ikävä kyllä Kentsu joutui niistä kieltäytymään.
Sääennuste lupasi auringonpaistetta, 10-14 astetta plussaa ja pieniä yöpakkasia, joten aivan täydellistä keliä. Otimme mukaan aurinkotuolit ja tarpeeksi virvokkeita. Kentsu meinasi lähteä pelkällä kuoriasulla liikenteeseen, mutta otti kellupuvun onneksi vielä loppumetreillä matkaan.

Perjantaina lähdettiin työpäivän jälkeen liikkeelle. Reilun kolmen tunnin ajomatka pitkittyi Kärkkäisen sikapäivillä ja Motonetin kalastusosastolla. Olimme perillä pimeällä, joten rigasimme telkkarin ja muutaman oluen äärellä.
Lauantain suunnitelma oli selkeä ja hyvä. Viritämme täkyonget isojen kalojen kutulahden suulle, niin lähelle sulaa salmea kuin uskallemme mennä. Teräsjää oheni 50 cm -> 30 cm, mutta salmessa vesi liikkui sen verran, että koko jääkansi vavahteli ja railoja muodostui koko ajan, joten koko ajan oli aika epävarma olo.

Virittelimme pyynnit ympyrään ja yritimme rentoutua, mutta kun jääkansi heilui vähän väliä, ja kaloja ei kolmeen tuntiin kuulunut, päätimme siiryä toiseen ison kalan paikkaan.
Jälkimmäisessä ison kalan paikassa jäätä oli huomattavasti enemmän (ainakin 60 cm), joten kairaaminen alkoi käymään työstä. Tämäkin paikka jäi nollaksi, joten siirryimme pariksi vikaksi tunniksi ihan normipilkille salmeen.
Särkiä ja yksi kunnon ahven tuli pilkillä, joten päätimme täkykalastaa sunnuntaina pari tuntia tässä paikassa.

Sunnuntaina emme päässeet heti aamusta liikkeelle, joten ensimmäiset täyt pääsivät veteen klo 13 aikaan. Päätimme pärjätä 4 vavalla. Ensimmäinen kala iski, kun neljättä vippaa oltiin virittämässä.

Täkykalastus on parhaimmillaan urheilukalastusta. Meille kävi nyt ns. ensikertalaisten tuuri, kun joka toiselta reiältä saimme kalan. Ensimmäiset viisi kalaa tuli nätisti. Sitten peräkkäin iski kolmeen vippaan kala: 1. jätti vain pienen maistelujäljen, 2. vei särjen mukanaan (pummi) ja 3. oli sitten se reissun iso kala. Vippa tärähti kunnolla. Kala tarttui vastarissa hyvin, mutta perukkeen holkki petti väsytyspyrähdyksessä.


Kello oli tässä vaiheessa sen verran paljon, että meidän olisi pitänyt jo lähteä ajamaan kotia kohti, mutta nopea 20 min setti kairattiin vielä toisen kaislikon reunaan. Sää muuttui vieläkin tummemmaksi ja kalat sulkivat suut.

Yhteenveto: Pelkän lauantainsetin perusteella – vaikeeta. Pelkän sunnuntain perusteella – aivan liian ruusuinen kuva: todella makeeta hommaa. Yhdeltä kaislikkosuoralta (joka toiselta reiältä) saa huomattavasti enemmän kalaa kuin ikinä veneellä/virvellä.
Jos tavoitteen on aidosti iso kala, niin vaatii paljon uskoa ja MP-reissuja tulee. Jos riittää ruokakalat ja kehukalaksi keskikarkea, niin erittäin aktiivista (urheilukalastusta) ja todella hauskaa hommaa.

Teksti & kuvat: Kentsu