FTK Labs testaa: kolme ahvenkeppiä hyrräkeloille

Ahvenen jigikalastus matalassa vedessä on ollut tänä kesänä huiman hauskaa ja tuloksekasta osalle meistä. Kun vieheet on kevyitä, pitää hyrrien ja vapojen olla myös ns. finesse-luokkaa. Otimme vertailuun kolme hyvin erilaista tuotetta:

  1. Patriot Caliber 7′ 5-20g, vavan paino 153g, ovh 24.90€
  2. Saxa 7.9′ 5-21g, vavan paino 143g, vielä julkaisematon vapa (saimme Ruodosta koeajoon, kiitos Joonakselle)
  3. BFT Perception 7.6′ 5-20g, vavan paino 98g, hinta n. 189€

Eli meillä oli siis varsin erilaiset työkalut ajossa, (sika) halpaa, keskihintaista ja kalliimmasta päästä (ei tosin kalleinta, mitä saa, mutta melko arvokas silti).

Testipäiviä oli kolme, Honkkarin skabassa tuli otettu ensituntumaa, sitten yksi täysi sunnuntai ja vielä yksi tiistai “etätyöpäivä”.

Testaajina Jukka ja Ville.

Patriotissa oli kiinni Abu Revo FTX, painoa yhteensä 310g (kela siimoineen 157g)

Saxassa oli Abu Revo Mgxtreme2, painoa yhteensä 281g (kela ja siima 138g)

BFTssä oli Abu Revo MGX2, painoa yhteensä 248g (kela ja siima 148g)

Aapoja saatiin narrattua kovin vähän näiden päivien aikana, haukia sitäkin enemmän, jopa haitaksi. Vapojen testaajina toimivat siis pääosin putkilot.

 

Tässä molempien analyysit vavoista.

Jukka

  1. Patriot: kahva on turhan paksu tällaiseen finesse-tyyliseen kalastukseen. Kela toimi loistavasti, mutta tuntuma olisi voinut olla herkempi. Vapa heittää hyvin jo 5g painosta alkaen, mutta 20g alkaa olla jo liian jännittävä. Tartuttaa kalat nätisti. Hieman ruoskamainen heittää. Hintalaatusuhde ihan omaa luokkaa, kun ajattelee, että vapa on monta kertaa halvempi kuin muut. Halpaa hintaa ei kannata pelätä. Jos tästä saisi uuden version hieman ohuemmilla kahvoilla (ehkä split handle) ja aihioon hieman lisää puhtia, olisi vapa todellinen löytö.
  2. Saxa: tämä tulee siis markkinoille ensi vuonna ja hieman ilmeisesti hiotaan tuotetta kuntoon. Saxan painoluokitus olisi lähempänä 10-30g luokkaa. Alle 10g painoilla aihio oli turhan kanki, eikä heittäminen ollut miellyttävää, vaan kankeanpuoleista. Kun painoa laittoi 10g paremmalle puolella, alkoi tapahtua. Vapa on hieman pidempi kuin muut ja sen kyllä huomasi, sillä Saxalla linkosi todella pitkälle. Kahvat olivat turhan paksut. Aihio vaikutti myös kärkitoimisemmalta kuin muut. Vapa sopii siis isommille painoille. Jos aihion saisi hieman kokotoimisemmaksi ja kahvat ohuemmiksi, olisi se todellinen korvaaja BFT:lle. Koukuttaa kalat siinä missä muutkin.
  3. BFT: ihku maila. Heittää jo 5g jigit, aina 20g asti (isompia ei tullut kokeiltua). Kahvat on ohuet, jolloin tuntuma on todella herkkä. Finesseä parhaimmillaan, ei oikein keksi parannettavaa (no, ehkä uistinrengas voisi olla kiinteä metallinen, vaikka sama konsepti kuin Carrot Stixeissä, tuo muovirimpula ei itseä miellytä).

Ville

  1. Patriot: Jämäkät korkkikahvat ja ok viimeistely antaa hyvän ensivaikutelman, ollen toki selvää, että kyseessä ei ole mikään tarkkuustyökalu. Tämä paljastuu ensi hytkyttämisellä, vapa on selkeästi ryhditön. Autotermeillä iskarit ovat lopussa, heijaus ei lopu napakasti. Ensi heitot 7-12 g väliin osuvilla jigeillä ja jigilipoilla yllättivät positiivisesti. Heittopituudet ovat jopa erinomaisia, vapa lataa hyvin kärkiosan ja saattoheijausta ei kuormitettuna olekaan. Kaisla- ja kalatärpit vapa hoitaa ok. Vavalla kalastaa ihan mielellään, se on helppo peruskeppi, jossa ei ole mitään huonoa, jos ei poikkeuksellisen hyvääkään. Hinta-laatusuhde on erinomainen!
  2. Saxa: Hajutonmautonjämäkkälaadukas. Aavistuksen kokotoiminen heitossa, ei oikein lataa kärkeä. Selkeästi aihion toimivuus on makuasia, koska Jukan mielestä tämä kepukka oli liian kärkitoiminen. Tuomitsen Saxan kategoriaan “kokeile kunnolla ennenkuin ostat”.
  3. BFT: Nonni. Ensiote tekee selväksi, että nyt ollaan nykyteknologisen hifin äärellä. Keveys, EVA-kahvojen muotoilu, pinnan kuviointi, huuh, jämäkkyys, talk finezze to me baby! Paino-jämäkkyyssuhde on uskomaton, miten näin kevyt keppi voi olla näin jämäkän tarkka!? Vavan toimintanopeus ja palautuminen on esimerkillistä, eikä mikään pinnan alla tapahtuva jää välittymättä vapakäteen. Muutaman heiton jälkeen ja ihastumisen kovimman huuman jäähdyttyä ensimmäinen arkinen huomio on heittopituuksien vaatimattomuus suhteessa tuntumaan. Ihan hyviä pituuksia, mutta ei poikkeuksellisia eikä esim. 8x halvemman Patriotin ylittäviä. Mutta se tuntuma, ah. Tämä keppi on kuin Ferrari normiliikenteessä. Vaikka se suoritus on numeroilla mitattuna ihan sama kuin farkku-Corollallakin, niin onhan se fiilis nyt ihan toinen!

Loppuun vielä muutamia kuvia vavoista, pituuseroja ja miten ne taipuu eri painoilla.

Takakahvojen pituuserot on selkeitä. Ylin Saxa, sitten BFT n. 2″ lyhyempi ja alin Caliber, noin 2″ lyhyempi kuin BFT.

Kun ns. liipasimet laittaa samalle viivalle, pituserot kelasta vavan kärkeen tasoittuvat. Vavat samassa järjestyksessä.

Vavat taipuu eri tavalla. Tässä on ensin lähtötilanne ja 100g lyijyä päässä. Painoa on tarkoituksella paljon, jotta vavan taipuminen tulee paremmin esille. Kokeilin eri painoilla, mutta vasta isot määrät tuo aihion toimintaa esille. Järjestys vasemmalta: Saxa, BFT ja Caliber.