FTK Etkoreissu 2014

 

Ajankohtato 2.5.- su 4.5.2014
MukanaDennis, Tape, Jasu, Janne, Hämppy, Klaus ja Kentsu
MissäItäinen merialue
Kalantulo50 kpl ylös. Peruspuikosta kuuteen yli fintsaan, joista 3 metristä.
OttipelitSpinnerit: FT ja OrMu, jerkeistä peilaavat ja ärsyvärit
Bullet Time2.5. N/A
3.5. 12:00 – 13:00 ja 18:20 – 19:00, kaloja tuli auringonlaskuun asti.
Meteorologisia ilmiöitä: auringonpaisteesta lumiräntään. Lämpötilat -1 – 7 astetta. Vesi 8,2 – 9,5 (Humaria / Lowaria)
4.5 klo 14:00
Top-kalat103 cm/5,86 kg, Janne
100 cm/6,35 kg, Kentsu
100 cm/5,9 kg, Kentsu
97 cm/5,45 kg, Kentsu
94 cm/5,44 kg, Tape
5,4 kg, Jasu
Yleisarvostelu

Aina, kun FTK:lla on reissu tiedossa, niin sää on mitä ihanin. Etkoreissulle oli ennustettu pohjoisrintaman tuoma kylmä säävyöhyke pakkasöillä ja lumirännällä höystettynä. Sadetta oli luvassa joka päivä, ja ajoittaista lumiräntää. Hurraa! Reissun tavoitteeksi oli asetettu 2 yli vitosen kalaa. No, tavoitteita on hyvä olla.

Perjantai 2.5.

Etujoukko: Dennis, Janne, Tape ja Kentsu

J ja K olivat sopineet treffit J:n kulmille klo 8:15. Auto täyteen tavaraa, traikku kiinni ja paketilla matkaan. Samaan aikaan D kävi noutamassa Tapen. Käytiin yhdessä kaupassa ja aamupäivällä saatiin vielä veneetkin vesille. Kävimme syömässä mökillä pyttipannun, jotta jaksaa koko päivän kelata. Kaunis aurinkoinen sää muuttui köysiä irrotettaessa pilviseksi, ja sateen uhka lähestyi. Päätimme mennä taivaanrannan selkeän alueen tutuille ottipaikoille.

J ja K saapuivat jo tuttuun lahteen ja aloittivat rekaamisen n. puolesta välistä lahtea. Jokainen pieni ankkurisiirtymä tarjosi kalan, joten kalaa oli mukavasti paikalla. Suuren kalan paikasta tuli metriseurimo, mutta se kala ei iskenyt kertaakaan. Suurin kala oli Jannen 4,24 kg hauki. Kun saavutimme kaislikon toisen pään, lipui AMT kaislikon alkupäähän. Ruovikon alkupää tarjosi onnistumisia samaan tapaan Dennikselle ja Tapelle, kunnes he saavuttivat Haukan aloituspisteen. Aktiiviset kalat oli yhytetty, ja lauantai-illan haukipihviainekset oli saatu kasaan. Yhteissaalis oli jo 10 kalaa, joista neljä otettiin evääksi. Harvinaista herkkua kevätreissussa, että fileetarpeet saadaan ekoista paikoista. Vesi oli sen verran korkealla, että pääsimme kokeilemaan myös aivan uusia paikkoja. Lahden pommitus ei upeista paikoista huolimatta tuottanut kuin yhden lisähauen Tapelle.

Seuraavaksi päätimme siirtyä ns. kalojen tankkauspaikkaan. Heti ensi heitolla Kentsu nappasi rakkispuskan päältä vajaan parin kilon kalan, joten ainakin osa kaloista jo tankkasi. Kirkas vesi sai Jannen vaihtamaan siniseen busaan, ja heti kolisi. Kentsu peesasi sinisellä särki-Sliderilla. Ensi heitto kyseisellä uistimella tarjosi komeat hampaanjäljet Sliderin kylkeen. Hyviä tärppejä tuli rakkispuskan päältä useampi, mutta kaloja ei saatu veneeseen asti. Tape ja Dennis siirtyivät jo seuraavalle mahdolliselle syönnöspaikalle, kun Haukka kävi kokeilemassa vastarannan tuloksetta. Taivas mustui uhkaavasti. Haukan saapuessa seuraavalle lahdella alkoi sataa lumiräntää poikittain. Ilma kylmeni, hengitys huurtui, näpit jäätyivät ja fiilis laski pakkasen puolelle. Tape nappasi kolmosen kalan Herky Jerkyn C47-värillä. Päätimme siirtyä hana tiskissä Benitakselle lämmittelemään. Kylmä ehti mennä jo luihin ja ytimiiin. Yritimme käydä läpi vielä pari paikkaa, mutta kylmyys vei vireystilan. D ja Tape saivat vielä pari kalaa mieheen, mutta päätimme ajaa valoisaan aikaan laituriin, kun Jasonkin oli saapunut paikalle. D ja K fileoivat kalat valmiiksi J:n teollisuusmyllyä varten, ja hetken päästä oli haukijauheliha valmiina. Iltamäiskeenä vedettiin lampaan ulkofileetä, karitsan paahtopaistia ja al dente -uunikasviksia. Ilta vedettiin pitkän kaavan mukaan ja nukkumaan mentiin ajoissa jo klo 3:00 jälkeen. K sahasi niin kovaa, että J siirtyi vapaaehtoisesti Tapen sulosointuista tuhinaa kuuntelemaan.

Lauantai 3.5.

Päivä alkoi kylmän aurinkoisena ja vaihtui nopeasti sateiseksi. Klaus ja Hämppy saapuivat aamulla mökille. Reippaan miesaamiaisen jälkeen AMT (Tape, Klaus ja Kentsu) ja Haukka (Hämppy, Jasu ja Janne) pääsivät vesille. AMT lähti kohti taivaanrannan auringoista aluetta ja Haukka itään sadetta seurailen.

AMT aloitti tutun paikan työstämisen rauhallisesti sähköisesti lipumalla. Pitemmästä ruovikkopätkästä saatiin vain yksi puikko ja laituriköysi. Edellisenä päivänä kalat löytyivät ihan kaislasta kiinni, mutta kun keskemmällä veneen vieressä oli syönnös käynnissä, päätimme työstää myös keskialuetta. Tässä kyseisessä lahdessa on toiminut iFish Duke Widow Maker keväällä aiemminkin, joten K aloitti sillä. Rauhallisen uiton pysäytti tyhjiöön katoava imaisu ison kalan paikalta. Vastari ja junnaus alkoi. Kala tuntui hyvän kokoiselta. Voimaa ja tahtoa oli, mutta kun ralli loppui nopeasti, niin ei tarvinnut haavia alkaa kaivelemaan. Kaunis 3,5 kg:n kannibaali kävi lähikuvissa (hauen pyrstö pilkotti kurkussa). Klaus kotiutti Rapalan FT-vaapulla pari kakkosen kalaa keskialueelta. Jatkoimme alueen työstämistä suhteellisen pitkään. Kentsu ja Klaus saivat vielä pari kalaa, K onnistui pudottamaan kolme. Alun hetkellinen syöntihurmio nosti kuitenkin mielialan korkeaksi. Aamupäivän saldo: AMT sai 5 kalaa; suurin 3,5 kg, ja Haukka 6; suurin Jasun 3,36 kg rallihauki. AMT päätti käydä vielä yhdessä peruspaikassa ennen kuin siirrytään Haukan perässä uusille vesille. Heittelimme paikan läpi rauhallisesti. K kotiutti pari kalaa spinnerillä, mutta kova tuuli ja huonohko syönti ajoivat meidät lounaalle Benitakseen.

Benitaksen mättöjen aikana syntyi Tapelle tankkausta vaatinut päätös. Siirryimme yllättäen vielä kauemmaksi länteen. Pitkän siirtymän jälkeen siirryimme ensimmäiseen herkistelypaikkaan. Erittäin lupaava ja laaja kolkkauskaislikko (tynkäkaisla vielä näin alkukeväällä) tarjosi Klausille yhden kalan ja pääsimme myös näkemään yhden ison kalan. Jatkoimme matkaa kohti keidaskaislikkoa.

Alkuperäinen tarkoitus oli rekata sähkömoottorilla nopeasti kaislikon ohi, ja sitten siirtyä seuraaviin sisälahtiin. Harvassa kaislikossa jerkki vielä toimi, mutta kaislikon reunan tihentyessä jokaisen oli ennen tai myöhemmin pakko vaihtaa spinneriin. Tape sai spinnerillä ensiheitoilla reilun kakkosen kalan, joten päätimme rekata kaislikon rauhassa. Pienen sähköisen siirtymän jälkeen siirryimme todelliseen hot spottiin. Tapella ehti olla kolme hyvää tärppiä FT spinnerissä ennen kuin muut kerkesivät vaihtaa spinneriin. Kentsu heitti samaan hot spottiin, ja kala oli kiinni. Ja sitten alkoi sellainen ralli, että sitä muistellaan vielä pitkään. Kala veti heti sivuun ja pohjaan ja jumputti todella hyvin. Pikku hiljaa haukimuori saatiin hilattua veneen viereen. Metrin möllikkähän se siellä. Tape alkoi kaivaa haavia esiin. Haukimamma vasta innostui pintautuessaan ja vei kerta toisensa jälkeen itsensä veneen alle. Hauki kävi veneen alla yhteensä 7 kertaa ennen kuin antautui haavittavaksi. Kyllä hauis’ on voimaa! Adrenaliini virtasi veressä ja jalat löivät loukkua. Nyt ei ollut enää mihinkään kiire.

Spinneri irti, ja hauki sai levätä vedessä kumihavashaavissa, kunnes kamerat ja punnitusvälineet oli saatu esiin. Hauki oli saanut sen verran voimia takaisin, että puri Kentsua peukaloon (ks. video). Strategiset mitat ja silmäpuntari eivät puhuneet samaa kieltä. Oli todella vaikeaa ymmärtää kuinka vähän kutenut, ei tankannut hauki painaa: 5,9 kg ja 100 cm. Tape pääsi heittelemään vapautusvideota kuvattaessa, ja ilmoitti perättäisien heittojen tärpeistä. K heitti samaan spottiin, ja taas kala kiinni. Hauki antoi hyvät tankkausrallit. Tämän hoikan tytön strategiset mitat olivat 97 cm ja 5,45 kg. K:n kolmas heitto samaan slotiin tarjosi hyvän tärpin, kun peukalon kastunut laastari lipsautti kelaa vastarissa. Neljännellä heitolla tuli taas, tällä kertaa 3,5 kg hauki. K oli liekeissä: 4 heitolla 3 kalaa. Päätimme jatkaa kaislikon heittelyä. Varmaan tunti oli jo kulunut ja rento jutustelu oli palanut, kun Tape nosti spinnerin vedestä, jolloin iso pää ja selkä jättivät veneen viereen isot traktorin renkaat. Klaus ja K olivat ihan ällikällä lyötyjä, kun Tape kommentoi lungisti, että kappas metrinen siinä yritti iskeä. T jatkoi heittelyä, kun mitään ei olisi tapahtunut. Yritimme yhyttää kalaa hetken, mutta tuloksetta.

Siirryimme vähän ulommaksi kaislikosta. Heittelimme tovin tyhjää, kunnes Kentsulla tärppäsi kesken keskustelun. Hauki veti heti rajusti sivuun ja pohjaa kohti. Hauki ei suostunut näytille ennen venettä, joten sen kokoa vähän arvottiin, mutta sen aiheuttama jumputus oli aika lupaava. Veneen vieressä sitten tuli taas kaikille kiire: mittauspaikka siistiksi, haavi ja kamerat esiin. Nyt homma meni jo rutiinilla, ja lihava metrinen oli kyydissä. Jo ilmeisesti hyvin tankannut mamma painoi 6,35 kg ja pituutta oli tasan metri. Vapautusvideossa näkyy vatsan pyöreys jollain tasolla. Aivan uskomatonta: 3 metristä kalaa oli jo käynyt veneessä. Päätimme lähteä vielä hot spottia kolauttelemaan. Lähes heti Tape aloitti komealla hauella: 3,6 kg ja 87 cm. Apina pois selästä ja fiilis korkealla.

Ilta alkoi jo hämärtyä. Klaus ja K vaihtoivat oranssiin / punaiseen, jotta saisivat vielä kaloja. Tape pysyi kuitenkin FT:ssä ja poimi sitten kunnon kalan. Hieno ralli, 5,44 kg/94 cm hauki pääsi lähikuviin Tapen kanssa. Klaus ja K yrittivät vielä sinnitellä PuMulla ja Ormulla, mutta kun K vihdoin vaihtoi FT:n takaisin, niin taas tärppäsi. Tällä kertaa + 4 kg:n kala, jolla oli pituutta 86 cm. Upea päivä lopetettiin komean kalaan ja auringonlaskuun.

Iltameiningit alkoi perinteisesti kaljan juonnilla ja FTK-spotifylistan kuuntelulla. Hämppy ja Janne väänsivät haukipihvit + salaatin. Koko talvikausi oli odotettu perinteisiä haukipihvejä. Kyllä ne sitten vaan on hyviä. Edellisen illan nautiskelu verotti illanviettäjien määrän viiteen: Jasu, Tape, Hämppy, Kentsu ja Captain Morgan. Hetken maailma oli taas parempi paikka.

Sunnuntai 4.5.

Jönssi jaksoi aamulla sykkiä. Muut olivat enemmän tai vähemmän tutkalla. Mökki saatiin siistiin kuntoon ja jääkaappi tyhjennettyä. Oli aika suunnata edellisen päivän ottipaikoille. Keli on todella pilvinen ja sateinen, joten sää oli täysin erilainen edellisen illan auringonpaisteeseen nähden. Haukka (H, J, K) sai yhden kalan keitaalta, mutta AMT (Jasu, Tape ja Klaus) pääsi sähkövispilällä hyvin kaislikon kivikkorantoihin sisään. Jasu aloitti 3,36 kg:n kalalla, ja jatkoi reilulla kakkosella. Haukka oli tehnyt pari hukkapistoa sinne tänne, ja heittelivät juuri viimeistä paikkaa ennen kotiin lähtöä, kun AMT:stä tuli viestiä Jasun fintsasta. Kala painoi 5,4 kiloa. Jasu oli aivan liekeissä nyt. Sitten kuultiin mulinaa, ja samassa vietiin Jannen OrMua spinneriä. Tämä isoselkäinen ja todella isopäinen hauki antoi kunnon rallit. Vei sivulle ja veneen alle jne. Mamma nostettiin haavilla kyytiin ja sitten mittaamaan. Pituutta mammalla oli 103 cm, joten reissun suurin oli sitten siinä. Mamma kehtoon ja vaa’alle. Mitä? Uudelleen punnitus. Ja sitten Hämpyn tarkkuusvaa’alla. Kyllä tämä kutenut isopää painoi vain 5,86Kg. Seuraavaksi Hämpylle tuli ison kalan tärppi, mutta nyt kalastettiin jo kelloa vastaan. Riskillä siirryimme ottipaikasta mahdolliseen seuraavaan. J sai hyvän kokoisen buikon, mutta emme saaneet enempää. AMT tuli mestoille, ja kerroimme hot spotin. Veneen nostossa tuli viestiä, että nelosen vitosen kala oli ollut kiinni Tapella, mutta kala ei tullut kuvattavaksi asti.

Haukka oli jo nostettu ja tiessään, kun Jasu, Tape ja Klasu rantautuivat AMT:lla. Tapehan on joutunut luopumaan nelivedostaan ja vaihtamaan vajaavetoiseen koukuttomaan kiesiin, joten hinaukset ovat ulkoistettu. Tässä tapauksessa hinaajana oli Jasu Opel Insigniallaan, joka sekin on etu- ja vajaavetoinen. Eipä noussut ei. Renkaat suti ja pieni savu nousi. Tape sitoi hinausköyden toisen pään Klasun Primeran koukkuun (etu- ja vajaavetoinen, mutta diesel), toisen pään Jasun Insignian etulenkkiin. Kahden auton voimin paketti saatiin ylös ja on dö roud.

Yhteenveto:

Todella upea reissu. Vaikka päällä oli pohjoisrintama räntäsateineen, onnistuimme saamaan 6 yli viiden kilon kalaa, joista 3 ylitti metrin rajan. Löysimme kudunjälkeisiä tankkauspaikkoja ja ylitimme selkeästi 2:n yli viiden kilon kalan tavoitteen. Artistit kiittävät ja kumartavat, jos jaksoit lukea tänne asti! 😉
– Kentsu & Co